Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2012 13:57 - МАИТЕ - тайната...и...разкритията ?
Автор: sistemite Категория: Други   
Прочетен: 1628 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.03.2012 18:41


                              " Р А З Л И Ч Н И Т Е "
                                         (част 7)

                       Да започнем с това, че в част 1-ва на "Тайната на Маите....." Ви бях споменал за едно "джудже", за което търсих информация, а то се оказа, че макар и дребно, все пак е било прихванато от някои учени още в далечната 1772 год. и следващите до 1801 год. Далеч по-късно (в днешно време) Науката, въоръжена вече с "Хъбъл" го доказва това.
                       Та, ще продължа с разкриването на едно "странно" съвпадение, чиято разлика във времето е 4900 години.
                       През 1772 год. един учен на име Тициус формира една числова верига, от която пък извлича втора - следствена верига, свързана с разположение на планетите от Нашата Слънчева система. Тоест, отстоянието (разстоянието) от всяка една планета до Слънцето или формулирано иначе - дължината на разстоянието от Слънцето
до всяка планета, т.е. до орбитата на съответната планета. Разбира се с леки отклонения, но факт е че установява дадена зависимост. По късно тази постановка на Тициус е доработена от друг астроучен на име Боде (и покрай малко друг аспект, което в случая не е толкова важно) се ражда "Закона на Тициус - Боде".
                       Първоначалната числова верига е :

                0      3      6      12     24      48      96  ...      ;
                       Към всяко число (елемент) на тази верига прибавят цифрата 4 , получава се :
     0 + 4 ; 3 + 4 ; 6 + 4 ; 12 + 4 ; 24 + 4 ; 48 + 4 ; 96 + 4 ; ...след което всеки резултат делят на числото 10 и получават :
       0,4      0,7       1,0       1,6        2,8         5,2       10,0  ;..

      Нека обясним, какво е това ?  Ако третия поред резултат, т.е. 1,0 се приеме за 1 АЕ (астрономическа единица), то числовата верига става :
  0,4 АЕ   0,7 АЕ   1 АЕ   1,6 АЕ   2,8 АЕ   5,2 АЕ   10 АЕ ..;
       Обаче, знае се, че 1 АЕ , приета за единица мярка е равна на разстоянието от Слънцето до нашата планета Земя = 149,6 милиона километра, т.е. 149,6 х 10(на 6-та степен). За да се уверим дали са имали право на подобни твърдения, нека покажем разстоянията и на другите планети до Слънцето, което е доказано от съвременната наука, а те са следните :
Меркурий -  57,9 млн.км. или     = 0,387 АЕ ;
Венера -    108,2 млн.км. или     = 0,723 АЕ ;
Земя -        149,6 млн.км. или     = 1,0     АЕ ;
Марс -        228,0 млн.км. или     = 1,524 АЕ ;
Юпитер -    778,4 млн.км. или     = 5,2     АЕ ;
Сатурн -   1427,0 млн.км. или     = 9,538 АЕ ;
Уран -       2870,0 млн.км. или    =19,2     АЕ ;
Нептун -   4500,0 млн.км. или    = 30,08  АЕ ;
__________________________________________________
Забелязали са, Туциус и Боде, че горната числова верига почти съответствува на разстоянията в АЕ, независимо че е разписана до Сатурн, т.е. Меркурий - 0,4 АЕ ~ 0,387 АЕ. Както и при другите Венера, Марс, Юпитер и Сатурн и грешката, т.е. отклоненията при тези млн.км. не са решаващи за обръщане на тенденцията, което е приемливо и си е така !! Но, забелязват и друго, че във числовата верига "излиза" разстояние = 2,8 АЕ, а такова тяло - планета между Марс и Юпитер - няма. Този обект - планета трябва, пресметната в млн.км. да е на разстояние от Слънцето = около 419 млн.км, а там някъде е и Астероидния пояс в системата. И още в началото на 1801 год. Боде открива една малка планета (малка, малка..., колко да е малка - можете сами да проверите ?), която се оказва именно това "джудже", кръстено Церера. С "Хъбъл"-а вече е доказана тази планета - "джудже", че се намира на орбита между Марс и Юпитер.
            Тук е мястото да попитате, тогава къде е "странното", с което започнахме в началото. Както се полага при всеки анализ на всяка система без изключения, следва "глождещото" съмнение. Защо именно тази числова верига, т.е. откъде идва идеята за именно такава верига ? Кой е първичния импулс за такова съждение и за извличане на такава зависимост ? Значи първичния импулс идва от съществуващи данни за разстояния на останалите обекти, т.е. планети
и че въпросните учени са си имали работа със съотношения или просто казано с "дроби". Освен това, прибавят 4, пък делят на 10 ? Излиза, че е работено по схемата "отзад-напред", което пък си е утвърдена практика за доказване на съществуващи, но неизвестни до момента на изследването зависимости, т.е. тенденции в развитие на определен процес. Така в резултат на извлечени минали събития, стойностни показатели и пр...се "очертава" дадена тенденция, която пък е основание за правене на прогноза, т.е. тренд, посока, функционална крива на развитие или най-общо казано модел на бъдещо, предстоящо развитие, разкриване на "скрити" до момента събития, елементи, (обекти в нашия случай) и пр... Факт е обаче, крайния резултат от работата на Тициус и Боде и заслугата си е тяхна за това, че чрез подход на обратна фукционална връзка са доказали тази числова верижна зависимост.
               Сега ще Ви покажа, чи и Ние можем да си прибавим 4-ката и после да си разделим полученото на 10 към първоначалната числова верига ( в случая тя е важната), но предлагам да ползуваме зависимост, която произтича от Маиския календар. При Маите такава първоначална верига с числата на Тициус излиза явна (легална), с основание, нещо като "сертификат за произход". Освен това връзката, вече не е обратна, а е права фунционална. Не забравяйте, че относно измерването и въобще боравенето с разстояния Маите не са познавали въобще Нашата мерна система, т.е. системата от мерки (мерни единици), която използваме Ние. Ако им напишеш и по някакъв начин им го обясниш, какво значи милиметър, сантиметър, метър и километър, а начина е само преводно-сравнителен, пак ще го гледат като "полезно-изкопаемо". Това, обаче не означева, че не са измервали разстояние с други мерни единици и тъй като не знаят какво е 1 АЕ (астрономическа единица) не са правили изчисления в този си вид. Но, са имали друга мярка за превръщане на време в разстояние. Информацията по този въпрос, ако кажа, че е оскъдна даже ще е силно казано. Въпреки всичко ще предложа някои обяснения в следваща част по темата. Та, да се върнем на числовата верига :
            Пример : Нека формираме зависимостта от високосните им години и нека вземем един период от 120 год. От всеки 5 години на Маиския календар - 1 година е високосна, т.е. за 120 год. те имат общо 24 високосни или за проверка - 24 х 5 = 120 год. Ако от този период 120 год. извадя броя на високосните год. = 24, то получавам 
120 - 24 = 96 год. "редовни". Ако периода го съкратя на 2, т.е на половина или = 60 год., където пък броя на високосните год. е 12, то получавам 60 - 12 = 48 год. "редовни". Съкращавайки 60 г. период отново на половина, т.е. деля на 2, то ще получа 30 - 6 = 24 год. и при 15 г. - 3 вис. год. = 12 год. Виждате ли същата тенденция ? Нека я разпишем тази верига от числа и ще установите прогресия със стъпка 2, доказана дори и по втори начин само от броя на високосните години, освен от т.н. "редовни" :
      - год. " редовни" -  ........   12    24   48   96 ....;
      - год. високосни -    3   6   12    24 ......    ......  ;   т.е.
                                       3 х 1 = 3 ;
                                       3 х 1 х 2 = 3 х 2 = 6 ;
                                       3 х 1 х 2 х 2 = 6 х 2 = 12 ;
                                       3 х 1 х 2 х 2 х 2 = 12 х 2 = 24 ;
                                       3 х 1 х 2 х 2 х 2 х 2 = 24 х 2 = 48 ;
                                       3 х 1 х 2 х 2 х 2 х 2 х 2 = 48 х 2 = 96 ;
      Забелязвате, че при получените две вериги има освен връзка и допълване, т.е. едната изгражда другата и обратно, което си е проверка за достоверност във времето. Е, виждате, че Маите също са били наясно с подобни числови зависимости, но как са смятали по-нататък, тъй като други автори излагат мнения, че Маиските "просветени" са изчислявали завидно точно разстояния, които и днес е трудничко с точност да се определят.
       Въпросът е дали между двата подхода ( т.е. двете числови вереги ) има някакво взаимствуване. Малко вероятно, всеки случай не и от Маите, плюс това никой не знае дали са открили подобен обект, т.е. "тяхната" Церера.
       Казахме, че Маите не са познавали АЕ (астранамическата единица) като мярка, като "аршин" за измерване на разстояния. Но това не изключва ползването на друга такава мярка и тук се раждат съмненията, по отношение на двата вида (типа) карендари. Съмненията "навяват"  в посока на две отделни необходимости, потребности или преследващи две целеви насоки. За втория - обикновения, т.е. "всеобщия граждански вариант" - спор няма. Техен си е - тяхно дело си е, пък даже се и вписва с културно-историческата фактология, която са оставили като цивилизация. Това, обаче не мога да кажа за първия - т.н. "ритуален" Цолкин календар, което води до съмнения дали въобще е тяхно изобретение. Забелязяли са, че първия от 260 дни в година не "пасва" в условията на орбитално въртене на Земята около Слънцето за 1 година = 365 дни и е трябвало да си съставят, т.е. да си разчетат нещо като "редуктор", поне нарисуван ( и тук шеговито казано) на "еленска изсушена кожа" или "дървесно лико" за да хванат трансформацията от 260 дни на 365, чието редукторно число в длучая е 365 разделено на 260 = 1,404 - да, ама те не работят с дроби и е резонен въпроса : " К*о прайм" ? К*о прайм ли ? Е ?...
" К*е требе да прайм още разкрития", но преди това да се върна на съмнението, че Цолкин календара им не е бил потребен толкова за време, т.е. отброяване на дни, месеци и години, а ползувайки в последствие втория, чрез "огромната" периодика ( до 1 Алау~тун ) за която вече стана въпрос в предишната част са "навързали" нещата и възможността за изчисление на разстояния, т.е. Те (или пък Други) са си създали своя мярка за разстояние - свой "метър" или свой "километър" или пък своя "АЕ" или своя "СГ" (светлинна година).
            За това ,обаче е необходим подход на сравнителен анализ - система Маи - система Наша (днешна) за да открием : има ли съответствия между двете и какви са те. Резултатите сигурно ще бъдат задоволителни, тъй като днес науката разполага с точните отговори, т.е. Нашата система има "относително" точните отговори и решения, а ще видим дали те се доближават или съвпадат с тези от системата на Маите.


                         Приятно четиво и поздрави !

                              автор : Христо Вълков 



































































































































                     

                      



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sistemite
Категория: Политика
Прочетен: 252948
Постинги: 70
Коментари: 122
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930