Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2012 18:34 - МАИТЕ - тайната...и...неосъзнатите възможности ??
Автор: sistemite Категория: Други   
Прочетен: 1462 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 06.03.2012 10:03


                               " Р А З Л И Ч Н И Т Е "
                                          (част 11)

                       Като начало, да започнем с уговорката, че темата подхваната в част 10 на поредицата "Различните" налага и промяна на заглавното "мото", т.е. Маите - тайната... и...неосъзнатите възможности, тъй като при изграждане на почти всяка хипо-теза се налага изграждането на връзки, "мостове" по главния път на идеята, свързващи отделните "острови" от доказателствен материал, с цел появата на логичен, краен продукт на изхода на системата. За това се налагат и чести отклонения от основната тематика, от главния вектор на идеята, още по-вече, че бе поставен и основателен въпрос : какво общо има изложеното в предишната част, - с темата за Маите. На пръв поглед - няма, но нали, пък идеята е да направим мост и когато преминем по- нататък, може пък да се окаже, че има нещо общо. Така се е случило и с Маите, т.е. просто не са видяли онова "островче" с доказателствен материал, който би "изстрелял" тапата от бутилката - пълна с възможности за преработка на натрупаните по количество познания - в качествено нова база. База, която би им послужила за ускорен, видим, явно осезаем ( за онова време ) цивилизационен ръст. Някои други древни цивилизации по Земното кълбо могат да се "похвалят" с малко "по-чевръсто" развитие, именно на такава собствена база. Далеч съм от мисълта, за подценяване на постигнатото от Маите, тъй като и историческите доказателства, които са оставили говорят за изявен потенциал.
                 Говорим, обаче за неосъществени и неизчерпани възможности, които дава бройната им система и тук не става въпрос за някакви си 100 - 200 години от живота на древните Маи, а за един доста по-внушителен период от времето на Историята преди н.е.
Един от основните параметри, показатели по които оценяваш една цивилизация, наред с уменията в бита, предметите и оръдията на труда, построените храмове , ритуалите, фреските и различните стенописи, представата за манталитет, видна от изобразените божества и идоли и ред други,...е бройната система на съответната цивилизация. Тя, е първичното нещо, което предхожда почти всичко останало и е катализатора за развитие. Тя се явява като първа, в стремежа за слагане на ред и смисъл в общуването, както и в изграждането на последващи приоритети. Характерната и специфична структура на Маиската бройна система, двадесетична, с кратно - степенна вертикалност, т.е. както я нарекохме в предишните части - структура от "касетъчен" тип предоставя далеч по-големи възможности, отколкото завоюваните и реализирани от Маите, такива.
Системата им възниква, като ориентир преди - 3150 г. пр. н. е., откъм 3250 г. пр.н.е., тъй като появата на календарно броене е около 3100 г., вкл. и записната регистрация. Тя може и да се е развивала още по-дълго време и да е съществувала далеч преди тези години в по-прости първични детайли, но след като не е била отразена, като жизнена необходимост се счита, че е била в първична и ограничена форма.
               Всъщност с разработване на календарното "насичане" на времето Те достигат до завидно за онова време групиране на време с внушителна периодика, чиято заслуга, както вече казахме се крие в спецификата на бройната система. Обхващане на периодика от милиони години, впоследствие говори за обиграност в трупането на суми - от цифри и числа. Все пак е имало методика, но имало ли е цел, целево ли е било всичко това ?
               Много източници, с тематика за Маите предизвикаха огромния интерес, заради края на календара им с дата 21.12.2012 год. В тях се изтъкват и то с натрапчива категоричност и убеденост, "невероятните" математически способности на Маите, чрез които пък стигнали, толкова далеч в изчисленията и то, с точности, обясняващи сложни и дори за днешната Наука не-толкова недвесмислено твърдими, а условно-твърдими процеси, явления, разстояния, треактории на движение по орбити в Слънчевото и Галактическо пространство и пр.... По-спокойно, Приятели ! С внедряването и втълпяването на феномена "вундеркинд" на далечната История, няма да станат по-тайнствени нещата. Права е днешната Наука, като тук включвам времето от "бума" на развитието - от ХVІ - ХVІІ в. от н.е. и до днес, като пред всичко поставя знак за условност и относителност (вид вероятност) на заключенията, твърденията и възможните отговори.
                Във връзка с горното, следва да "поохладим" малко нещата и приземим някои "летящи" и неставащи за "ядене" работи. Например това, че математиката не е само аритметика и първо-асоциативна геометрия т.е. че Маите са имали даже непълна, по онова време и то, не математика, а... аритметика и съвсем елементарна представа за геометрия, камо ли цялостна начална такава. Нещо допълнително, че аритметиката им се свежда основно до събиране на цифри и числа и то повтарям - при структура на записи и числа, предполагаща далеч по-голям простор за развитие. Достигането до големи числови стойности е резултат от упорито и къртовско събиране, а не е било резултат от действието "умножение". Те не са стигнали до това действие, но ако бяха развивали бройната система и свързаната с нея аритметика, щяха да изработят, именно изложената в предишните части - "Таблица за умножение и правилата към нея", тъй като този е единствено възможният вариант, който биха разработили. Това, щеше да им отключи пътя към по-резултатно и по-трескаво преследване на редица решения, свързани основно с произтичащи куп важни зависимости, следствени обвързаности на числата, редица верижни функционални числови връзки и неподозирано съществуващи числови вериги. Точно това бе предмет на всичките предишни части на "Различните". Просто не са осъзнали възможностите, които им предоставя Тяхната, много по-рационална числова система, спрямо други общности по онова време. Тук, следва един въпрос, който е нормално човек да си го зададе, подхранван от вечно присъщото съмнение : Тяхно дело ли е системата ? Да не би случайно да е подадена от други, всеки случай не и "подхвърлена", защото при пълна неразбираемост и неадекватност към подобен шифър и особено към такова "касетъчно" структуриране - просто щеше да има "нулево" поведение от страна на Маите и невъзможност за развитие за самата система ? А, може би е подадено нещо подобно като инструментариум, обяснено първоначално, с упражняван за известно време "авторски надзор" и оставено за ползуване, а пък... Те в последствие да са асимилирали нещата по-своему, т.е. да са ги видоизменили и докарали до вид удобен за ниво - техни разсъждения ? Ако, приемем "външна", умишлена, добронамерена намеса от други, също населяващи Земята и много по-напред в развитие ? Кои са тези други ? Може ли да са примерно от земите на Североизточна Африка или източно от Средиземноморския басейн, че и още по-далеч северо-източно ? Има някаква вероятност, макар и малка, но пък по онова време, чак такива драстични разлики в развитие, между две цивилизации, при тези отстояния на "двата края" от земната география ? Вероятно има и други интерпретации !!?? Може би ??
                От всичко обаче, изприказвано за Маите най-смущаващия момент си остава този, с ритуалния Цол~кин календар и то не толкова, като потребност, а като поява, т.е. защо и на какво основание, от какъв "зор", както казваме Ние ?. Няма смислено обяснение за първоначална жизнена потребност (от година = 260 дни). Явно по-аналогия е допусната първоначална "грешка" ? Да, ама ако говорим и се съмняваме в "аналогична грешка", то това изключва участие на Маите, като подозрение за грешка. Още по-вече, че те не са паднали от друга планета, че да виждат Слънцето, Луната и сезоните за първа година. Това са много години 200-300-400 г. живот преди Цол~кин календара да стане факт. Още по-вече, в подкрепа на това излиза, че..... : Значи, сядаш си на еленската сушена кожа, един горещ, слънчев ден, примерно през м. Паш ( = наш период от 20.06. до 09.07.,ден Ка~бан т.е наш на 22.06. или лятно слънцестоене), при средна темп. = 30*С и си казваш : Абе, аз що да не си спретна тука едно Календарче..., ей така примерно, на първо време за 5126 год. напред (т.е. до 21.12.2012), а пък после за техните пра-пра-пра-... внуци да им опъна един разчет за един Алау~тун от 64 млн. години напред, че да ме спомен(у)ват с добро ??
              Смехотворно, но факт ! Съставянето на Календар, като потребност на древните си е бая сложен процес, не е кръстословица за един ден или занимание за "убиване" на свободно време. Изисква дълги години наблюдение, отброяване на денонощия, сезони и цикли, предполагаемо с правене на "камарки" от три вида камъчета или пръчици и първи наченки на изброяването им, т.е. предвестник на бройна система. Дали така е било при нашите приятели Маите ??
              Нека вметнем още веднъж една уговорка, т.е. че всички съждения до тук, във всички части са от позиция на времето - 3000 - 4000 пр. н.е., значи касаят онези "древните" Маи, а не техните наследници, особено в интервала от време -1000 г. пр.н.е. до + 1500 г. от н.е.( до Кортес-конкистадорите). Така, че достоверност на информацията за древните Маи е характеристика с доста голяма условност, за която можем да съдим по-вече от съществуваща фактология на бройни и пр.. системи, отколкото, практикувани с висока доза въображаемост божествени ритуали и други аналогии с веро-страхо-почит. Разбира се, че е "вплетена" връзката между двата източника на такава достоверност, но все пак едната "достоверност" е по-водещата, по-логичната, по-действителната, като доказателство спрямо другата. 
               От тук идва целия проблем ! Както Ние обичаме да казваме : Ето, къде, може би е "заровено кучето". Защото, в началото едното от "въжетата" на този общ "сплит", т.е. на броенето, цифрите и числовата аритметика,( с по-бързото му развитие ) при невъзможност да понесе товар от "необяснимост" (бариера, пречка, която, ако не се преодолее - няма развитие по-нататък) се прехвърля решението на проблема, т.е. "спасението" на другото "въже". Или казано простичко :  всяка цифра, число, месец на Маите и пр. символи се гравират с неразделно сплетени образи на "страховити" лица (с човешко подобие, митични змейове, хищни животни, божества и пр...) с вярата, че придавайки силата на магията, върху тях пречката ще бъде преодоляна от само-себе си. Вместо да опростяваш нещата, т.е. символиката на системата, правиш точно обратното - усложняваш я и то, съпроводено със страхотно пилеене на време. Ако това пропиляно време го бяха "хвърлили" в рационално мислене, сигурно щяха обхванат и реализират потенциала, съдържащ се в специфичната им числова система. Тогава и срещу тях да бягат, след само 1000 год. разлика от тогава, всички останали нямаше да могат да ги стигнат. Но съдба, какво да се прави ?
                Нека продължим с доказателство за една друга неосъзната и пропусната от Маите, възможност по онова време от категорията "златни". Асоциацията и връзката произтича отново с унивелсалното "рацио" на Маиската система, с основа 64. В предишните части бе изложено достатъчно за свойството на неговите разрядни стойности (64 ;  640 ;  6400  ; и пр...). То е в "дъното" на следствената Цол~ова - мерна система, от която пък формирахме базисните отношения (дроби), удовлетворяващи верижната зависимост за структурирано пространство ( Примера за Слънчевата система). Тоест, прогресията от числовата верига, породила тези съотношения. Много са решенията в природата, изкуствата, науките и необятната Вселена въобще, които изначално (по генезис) се обуславят на т.н. "златни сечения" или съвършенните и взаимно-свързани "универсали". 
                Много са тези, които имат същностната дарба и усет към "златните сечения", към споменатия "универсал", към пропорциите на Нещата. На първо място, разбира се е дядо Господ, а от земните хора при всички случаи (предлагам само) в първата 100-тица, задължително да отредим място на
Леонардо да Винчи, Микеланджело Буонароти, Питагор, Архимед, Декарт, Айнщайн, Нютон, Ойлер и други.... по Ваше виждане, наравно с тях и оставете, все пак едно място за Оня пра-пра-...исторически Сапиенс от преди 5200 г.(може би) - Землянин или Инопланетянин, който е отворил "очите" на Маите за системата им и въпросното рацио. Това, че те са пропуснали шанса да се "въоръжат" с подобно нещо си остава техен проблем. Но, да преминем по същество.
             Знаем за числа, които колкото и да ги смятаме и със съвременни програми и без такива, и цели животи и поколения да ги смятат - краен резултат няма да извлечете, т.е. нямат край. Ирационални, т.е. нерационални. Наименования на такива и много други, които пък показват друго свойство и същност, колкото щете. Същността е важна. Изразеното със думи "определение" на свойство е субективна категория, но пък е важна за унифициране на понятията, с цел разбираемост при общуването и надграждане на постигнатото. Да вземем числото "пи" ? :

    "пи" = 3, 14159 26535 89793 23864...... и т.н.............
               до.... безкрай, т.е. дроб (отношение) на дължина на окръжност (в числител) към диаметър на окръжността (в знаменател) или неизчислимо число. Такива са и Неперовото число ( е ), V2 (корен квадратен от 2) и др...
Тези числа казахме са неизчислими - крайно. В практиката се ограничаваме до приближени стойности, т.е. "закръглени", с оглед достигане до решение, знаейки, че съществува известна "гешчица", т.е. недостиг. Понякога обаче, има стойности, колкото повече ги "кристализираш", толкова по-вече разваляш "магията" помежду им, която ги свързва. Затова Файнман, казва за уравнението на великия Ойлер, че това уравнение е "най-забележителната формула в математиката :

      е* +  1  =  0 ; т.е. "е" (на степен  * ), където
                                                           * = " i " умножено с "пи"
Защо ли ? Защото и "е" и "пи" са приблизително точни и така ще бъдат до безкрайността, затова си и "пасват". 
         Следва логично, че две величини, които си имат своите забележителни характеристики, но си имат и своите еднакви особености,черти или недостатъци ( както при хората - "трески за дялане") е възможно да формират "златно сечение", отношение, пропорция и пр...Те винаги ще бъдат с приближение и ще преследват връзката помежду си, защото е заложена, като тенденция и не е необходимо да ги вкарваш в "конфликт", като изискваш от едната "кристална точност", а от другата не толкова или пък от двете заедно. Единствената им крайна стойност е тяхната абсолютна стойност в безкрая и тя се изразява не със числата, а с буквичките "е" и "пи".
         Приближената стойност на "пи", обаче е дадена и сметната от Архимед, т.е. без сложни програмни продукти, по онова време и се намира между две отношения (дроби) :  227 / 71 <  пи <  22 / 7. Ние си го знаем, като (двайсет и две седми). Без техника, кой знае каква го е сметнал това "пи" - Архимед. Дали с "конец" е мерил дължини на окръжности и с "клечки" техните диаметри и после е делил, едното на другото - не е важно ! Важна е философията на мислене, разбиранията за по-необяснимите и необятни Неща - тези от част 10 -та.
Ако питате мен, то лично залагам на  "пи" = 22 / 7, то някакси е по-магнетичното. Въпрос на магнетичен вкус, какво да се прави ! То, че "оправия" няма ?  - няма !!!, а по-лошото е, че надали скоро ще има ?! И нещо много важно, преди да кажем, какво общо имат тук Маите ? Не толкова Маите, колкото системата им за която говорихме.
             При числото "пи", което изписахме с многото цифри след 3-ката ( 3.14159265......................) между тези цифри не можеш да намериш нищо, което малко от малко да ги обединава - по някакъв признак, да ги групира, въобще да проличава идея за нещо общо помежду им. А това е "кофти" индивидуализъм, не се забелязва отборност след капитана - 3-ката, няма екипност в поведението, което означава и нестабилно поведение, което пък означава, че ако работим с отбор от 20 цифри, начело с капитана, то резултата ще е един, ама ако работим с 50 ще е по-друг. Затова решаваме, избираме с колко, закръгляме и толкова. 
            В отборната система на Маите, обаче ще настане смут при такава среща, защото с такова "пи" срещата, като при мач се опорочава, няма я красотата в играта, липсва оня красив и зрелищен мач, който пълни окото на запалянковците. Защо ? Да видим !
            Ще извикаме "рацио" от системата на Маите, в разряд = 640 и ще направим съотношение :  8 /  640 т.е. 8 делено на 640 или като опростим :

 8 / 640 = 4 / 320 = 2 / 160  =  1 / 80 = 0,0125      т.е. точно число, рационално, удобно за смятане и най-важното крайно !!! Значи  1 / 80 е изчислимо число !!! 
              Нека сега да взема едно друго число от Нашия отбор, т.е.  7 / 22 или обратното на Архимедовото "пи " ,т.е.
        7 / 22 = 0,31818181818181818181818 т.е. неизчислимо, ирационално, обаче с "характер" след 0,3...
системно, екипно - до безкрайността. 
               Я да видим, какво ще се получи, ако разделя това  7 / 22 на Маиското  1 / 80, т.е все едно да умножа в числител 7 по 80 = 560 и разделя на 22 ? Ще опростя новото отношение (дроб) = 560 / 22  = 280 / 11 и ще разделя :

     280 / 11 = 25,454545454545454545454545 т.е.
неизчислимо, ирационално, обаче с "характер" след 25,..
системно, екипно - до безкрайността. Това число се оказва също от "сой", както казваме ние !! И как няма да е от такава важност, след като е Цол~ово редукторно число, което превръща "цолова" мяра в наша "метрична" мяра. За това, вече сме говорили в една от частите на "Различните".  Но, да продължим :
      Както казах, лично съм по-голям "фен" на отбора от числото на Архимед, като че ли там философията на Нещата е по-дълбока и по-скоро от подобен род философия ще излезе "зайче", отколкото от други. Нещо, като разлика между "старата" школа на обучение, чрез търсене на логиката в схемите и "съвременната" школа и образователна практика на прилагане на готови, роботизирани схеми за обучение. Прогрес - няма как !?
         Та,

   "пи" = 22 / 7 = 3,142857 142857 142857 142857 ..........т.е.
също неизчислимо, също ирационално, проявяващо също "характер" след 3-ката (цялото) по-всеобхватно, като системност, с повтарящ се 6-членен екип, предвидимо поведение. Не е онова "пи" от изчислителната машина, което изписахме в началото, нали ??
           До тук резултата от срещата като, че ли е равен. Единия отбор - Нашия, разполага с две такива числа, т.е.
7 / 22  и  22 / 7 ( или числото "пи" и "обърнато пи"-реципр.)
Отборът на Маите, разполага също с две числа т.е.
"рациото"  1 / 80 = 0,0125 и "цоловия" коефициент 280 / 11
Ще се запази ли равния резултат от мача ?? Да видим !
 Маите са домакин на срещата, температура на въздуха = 24* С(по Целзий), месец Яш ( от 21.02 до 11.03 ) ден Ес~наб ( наш 05.03 - днес също е 05 март ) , година - по дигитален жребий от "машината на времето". Проблеми няма ! Тревен терен - колкото искаш, места за местните зрители Маите и гостите им от "бъдещето" по стъпалата на храмовете - колкото искаш. Дано само им пасне топката да игра. Нащият отбор, като гост е с предимството да предложи размер на топката, по-точно дължина на диаметралната окряжност. За сравнимост предлагат да е в коефициент и той да бъде равен на 1 -ца, т.е. и двата отбора знаят, че това е възможно само в далечната редица от числа в безкрайността, но поне да се приближат до 1-цата.
              Сметките на нашия отбор :
Ако диаметъра на топката (т.е. на окръжността) е 7 / 22, което е равно на 0,31818181818181818181818181.... то по формулата за дължина на окръжност  L = пи х d, то горното умножено по 3,142857 142857 142857 142857........ ще даде резултат L = 0,9999999999999999999999999....... и така до безкрайност. Значи граница, клоняща към 1-ца.
Да, ама това ще устройва ли Маите ? Или първо полувреме ще играят с размер Маиска топка, а второто полувреме с Нашенски размер (т.е. 1-ца ) На Маите им трябва време да посмятат. Главния съдия се консултира с помощниците си, всичките малко "странни", пък и по имена странни ( Zol , Zac , Zip - на тях са наименувани месеци от Календара на Маите), т.е. Цол - гл.съдия и Цак и Цип -помощници и решават да дадат  време на Маите.
           Маите смятат и разсъждават на глас (обсъждат) :

1 / 80 рациото = 0,0125 или диаметъра на окръжността, но това е в нашата Цол~ова мяра, трябва да го превърнем в тяхна метрична мяра за да направим сравними нещата, преди да умножаваме с тяхното " пи". Добре, да видим :
0,0125 умножено по 25,4545454545454545454545454........
полученото умножено по тяхното (т.е. говорят за Нашето
"пи" ) или по 3,142857 142857 142857 142857 142857.......... и т.н. до безкрая щедаде резултат равен на дължината на окръжността :
 L = 0,99999999999999999999999999999999999999............
 Значи граница клоняща към 1-цата. А-а-а..... Устройва ни!
Мачът може да започне и поради горното доказателство ще завърши също на равно, с резултат   1 : 1
          Това е една от нереализираните възможности, които се е откривала пред Маите, за съжаление неусвоена във времето.

                      Приятни емоции на стадиона, приятели !

          За Вас на живо, коментирах - аз !

                                    Автор : Христо Вълков

       
















































       
                             



































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































           
                 










































































































































































































































































































































































































































 



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sistemite
Категория: Политика
Прочетен: 253055
Постинги: 70
Коментари: 122
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930