Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2012 16:40 - Маите - тайната......между Вечния въпрос...и...многото отговори !?
Автор: sistemite Категория: Други   
Прочетен: 1544 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.03.2012 12:07


                                                 " Р А З Л И Ч Н И Т Е "
                                       (част 13)

                     Както вече сте забелязали, в началото на всяка част от поредицата "Различните" започваме с някои други размисли от многообразието на фундаменталната философия, тъй като по-вечето отговори, които търсим може би се крият, наблюдавайки "под лупа", детайлно целия процес от причините до следствията. Забелязваме и преоткриваме за пореден път, онази двойнственост и цикличност, адекватност и неадекватност на поведение на обекти и субекти, логиката и несъстоятелността в трансформацията на всичко заобикалящо ни и пр....Но, човек е надарен с онова чувство, може би единствен от всички съществуващи форми на живот в необятната Вселена, да комбинира по хумористичен начин неща - факти и предположения, водещи до смехотворни изводи, резултати и поведение, т.е. чувството за хумор. Именно, защото смехът е здраве и защото "Светът е оцелял, защото се е смял" ! И не само това, оказва се, че чувството за хумор, което притежаваме Ние - хората от планетата Земя е и мощен катализатор за развитието, разбирай : общо наука, прогрес, иновации и пр...
Поставяйки всичко под съмнение и подлагайки го на контролна проверка, анализирайки и опитвайки се да разкриете логични връзки между отделните елементи, звена, факти, доказателства, енергии, химически реакции, биологични връзки и състояния и много други неща - може да "падне" голям смях. Давайки "свободна воля" на този смях, той може да предизвика "смехов" резонанс - състояние при което може да се успокоите след доста продължително време на самоовладяване и самоуспокояване. Няма нищо лошо в това, даже напротив - много е полезно за здравето !! Изводите са много, но по-главните се групират около това, че смехът е генерираща сила, мощен импулс.  Достатъчно е след като, вече сте се поуспокоили само да си зададете въпроса : Абе, за какво толкова се смяхме Ние ??? .... и ....отново да "прихнете" в неудържим смях. Явно, основанието за този смях е било много силно. Като оня професор, който пред аудиторията прави показно упражнение и убедително доказва, как плавно, спокойно и почти незабележимо ще се осъществи процеса на смесване на две вещества, което пък е притъпило интереса на залата към експеримента, до момента в който смесвайки ги - следва моментален "трясък" - "бум-бум" и .....?? Дотук няма смешно ! Смешното е след като се разсее пушилека и другите видят професора с реотанно-накъдрена коса и с посиняла физиономия, уплашен и вече, не толкова категоричен в преподаваната, незабележима за окото реакция.
Опулен, след като само бялото на очите му е останало бяло, при което въпреки всичко се опитва да обясни, че явно гафа се е получил заради случайно улучени "критични маси" на двете вещества с думите : "Аз казах ли Ви, че така ще стане, ако.??.... и т.н." Един от присъствуващите да избухне в смях и ... цялата аудитория е превзета, още по-вече, ако някой от присъствуващите се провикне : " А... имаме си Орфей, ето самия Орфей.....?!" Е, тогава сигурно ще настъпи "смеховия резонанс". И защо Орфей, както и какво е общото ? Защото, предния час аудиторията е слушала лекция, където пък един друг преподавател - изтъкнат "корифей" по древна история на елините - 1400 г.пр.н.е. им обяснявал надълго и нашироко, че Орфей бил "древногръцки и в същото време древнотракийски" певец и музикант и как тъй пък, хем едното, хем другото, като че ли е гастролирал по договор в две дискотеки една след друга ?  От друга страна загива и тялото му било разкъсано от "менадите" и изхвърлено, не къде да е, в река Марица.
Да ! В нашата българска част на река Марица, след което били открити, явно течението ги е носело, чак на бреговете на остров Лесбос, където бил погребан ?? М..да.. ! Такива нещица ?! Такива, ама през 2004 г. само на 10-на км. от българския Момчилград, Ние, по-точно екипа на проф. Овчаров - нещеш ли открива гробница, с далеч по надеждни доказателства, че това е гробът на Орфей. Доколкото знам, Ние българите, така обединени под общо название, сме потомци на съюзна общност, т.е. казано общност изградена от потомци на прабългари - траки - славяни и в резултат на това наследяваме, именно тази територия ?! Но, откъде допълнително се активира смехът в залата ? От същия този преподавател-"корифей", който на всичко отгоре в отговор на зададен въпрос от залата, допуска, че е възможно Орфей да е с потекло от Северна Африка и затова да е бил тъмнокож, със ситно-накъдрена, макар и по-дълга черна коса, точно както е изглеждал професора след злополучния опит със смесването на веществата. Това е причина за смях, нали ?? Въпреки, че второто също си е директна причина за смях, но поради допустимост от изследователска гледна точка.... хайде от Нас да мине..! Ще мине, но само до тук, до момента на предположението, т.е. допустимата възможност, и след включването на доказателствени мотиви от страна на "даскала" (преподавателя), че роден вече, в тези географски ширини, по на-север и по-точно в Родопите с течение на годините започнал да "поизбледнява", защото тук Слънцето не е толкова силно и няма активен синтез на меланин - вещество - пигмент, който оцветява (потъмнява) кожата и косъма на индивида, под улавянето на ултравиолетовите лъчи от рецепторните клетки в кожата, респективно очите. Затова, колкото по-насевер, толкова ставаш по-блед и "избелял", докато стигнеш до Северния полюс, където ще си вече направо - албинос, т.е. с оксиженно бяла коса и бяла, че чак розова кожа, както и червени или сини зеници ?? А генното обстоятелство, "жилавата" потомствена ДНК и пр.. е-е-е, "даскала" въобще и не иска да задълбава, чак толкова в нещата, защото трябва да изпадне в противоречивите си хипотези и да обясни с думи прости : защо след като едно семейство на Екватора, цял живот се е пържило на палещото Слънце и двете му деца са тъмнокожи, то третото е - албинос ? Може пък и да е било като другите, но после да е седяло само на сянка, докато другите са си играли под Слънцето. За да си регулираш собственото референтно състояние и функция на тези клетки, предпазващи ни от ултравиолетовите лъчи си има витамини А, Е, С - потърси ги в храните и консумирай !
Та, голям смях е паднало, а ?
                       Може би отново ще зададете въпрос, какво общо имат Маите, тук ? Прави сте - нямат нищо общо ! От друга страна, пък са интересни всички вектори на едно по-обстойно изследване, нещо което пък липсва в аналите на археолози, антрополози и всички антро(други), като информация, необходима за другоаспектни доказателства. Всичко е въпрос на "напипване", усещане, предполагане, сравнение със сродни ситуации, за да се "навържат" много от нещата. Сглобяването на обща картинка от следи : смесване на гени в резултат на дълголетна миграция, изключено (или не ?) смесване с инопланетен ген, географски фактор - климатичен пояс : тропик (близо до Екватор - 18*гео.шир.), лято - от м.април до м. октомври ( 27 - 32* по Целзий), зима - ноември до февруари ( ~ 19* Целзий), "сух сезон" от януари до май, "мокър сезон"(дъждовен) от юли до декември, като най-много са през октомври, куп въпроси с прехрана и пр... и пр... Всичко това натрупано, преценено, анализирано вече се намесва по корелативен път, чрез битуването - в промяната, в измененията на даден генотип от една страна и от друга страна води до по-трезва оценка за тогавашна действителност. Казано на по-обикновен език - лишената от "опиянение" и мания за представа на една действителност максимално изключвайки, подхода на мистерия, величия, тайнственности, уникалности и огромни дози "шашмарлогия". Ето пример на факт, който не се връзва с подобна митичност, при Маите, колкото и "плоска" и не-толкова "силна" е следната корелационна връзка :
             Маите наблюдавали небето,т.е. звездите, разположението им по небосклона, може и по своему да са го "парцелирали" и да са свързвали с чертички отделните звезди - в съзвездия, както сега е разпределено в 88 съзвездия, само че техните да са били други. И са били толкова напред, с астрономическия "материал", че успели да изчислят едно "странно" поведение, по-точно движение на Земята, което днес Науката дефинира като "прецесия" и го посочва с приблизителна продължителност от ~ 26000 земни години. Маите го изкарали, къде на 25920, къде на 25800 или пък на 25630 земни години. Хайде да започнем едно по едно, както се казва, от "слабата" връзка :
                  За да "схванеш" една прецесия на Земната ос, първо трябва да я забележиш, като явление, т.е. да ти се яви нещо пред очите и да ти влезе между ушите, което пък си е нищо друго, освен най-простата дефиниция за възприятие, чрез съзнанието. Значи трябва наблюдение и то толкова много години, колкото е необходимо. Обаче, необходимото е много, защото тук не става въпрос за Слънцето и Луната, дето се въртели "около" Земята всеки Божи ден и всяка Божа нощ. Най-добре е да се извлече в случая тенденция, зависимост и пр.. базиращи се на наблюдения в продължение на 26000 години ? Е, да, ама кой ще е жив толкова години, че да се занимава с тази работа ? Има и вариант на интерполация, т.е. нещо като следствено поведение, тренд, тенденция, но поне трябва да се наблюдава и "статистически" отразява поне - 13000 години или ако сведем още по-кратко нещата, т.е. на 6500 години ще забележим нещо, като промяна, но за тренд, за тенденция - просто е абсурд -  да говорим. Не може да се извлече !! Малко се поотплеснахме, забравяйки за "слабата" връзка, (така просто на майтап), а тя е, че след като половин година при Маите периода е дъждовен, при което се предполага, че и времето е облачно, кога трупаха статистика по въпроса ? Че, нали това ще им "спъне" работата по наблюдението ? Сигурно са знаели, че това не е решаващо. Ако бяха ни питали Нас, днешните, щяхме да ги "открехнем", че е необходимо само в началото да отразим местоположението на някои съзвездия и да чакаме, без даже и да наблюдаваме, ами да си гледаме другата, жизнено-потребната дейност със "царевичака", лов, риболов, щото гладен не се прави "статистика небесна". Чак, като минат 6500 години, само контролно да проверим по звездното небе ситуацията, има ли промяна и ако има да я отразим и още след 6500 години същото, значи общо след 13000 години от началото. И тогава вече, евентуално можем да направим извод, някакъв, казвам евентулно, щото не се знае още дали поведението на Земната ос ще е предвидимото - това още не се доказва в този момент. Но ще забележим, че сериозно се е отклонила "картинката" от първоначалното положение със съзвездията. И тук една друга заблуда - прецесията се регистрира по-изразено от наблюдение на положението на "странични", полюсни съзвездия или звезди, отколкото от "централните", официалните, тези дето си ги знаем, тези от "официалния път" на Слънцето (извинете - за Маите го уточнявам) пътя на Земята по орбита около Слънцето. Естествено, че толкова години да чакаш и да гледаш за да прихванеш прецесията, надали ще стане. Другия вариант е да я изчислиш, да я сметнеш, но ще ти трябват изходни данни, а и между другото, едно много просто нещо, което разбира се трябва да знаеш - едно смятане, наречено интегрално и диференциално. Е, колко му е ....?! Раз - два - и хоп - току виж - опа-а-а-а - готово ! Всичко дотук, казано разбира се с малко насмешка, може да стане много "кофти" и да ни застине ехидната усмивчица на устата, ако не дай Боже (дай-дай !!) се окаже, че Маите са били наставлявани, от онези, спомняте си Учителите - начело с Цол, Цек, Цип, Цак, Цос и компания ( като, че ли много Цъ-та в екипа...?), защото тогава наистина ще ни разкажат "играта", относно интегралите и диференциалите, че и Айнщайн ще бъде само едно "будно", но "странно" и "различно" детенце в забавачницата.
                 Така или иначе засега стъпваме на това, което твърди официоза, т.е. Науката и казваме, че прецесията на Земната ос , а не е само тя, има и нутация се определя на приблизително ~ 26000 земни години. Изключвайки, компанията на Цъ-тата (по-горе) Маите никога не са изчислявали такова нещо и не знам в кои глави Техни и Наши се "въртят" подобни твърдения. Нали си знаете вече, че твърдения, които не са доказани, а само казани са "голи" - значи стават само - за "под юргана". Особено, на това последното ( за под юргана - имам такъв пост) отново призив към младите - криза - мриза с туй "увиснало" самочувствие, най-вероятно да се затрием, като народ, то като държава, че ще е така е ясно, но поне да оставим "корени" по Света, няма значение къде ?!?!
Вземете пример от Маите ? А, ето още един щрих за който нищо не знаем !!
              Тъй като, прецесията и нутацията са много застъпени, като обяснения в редица продукти на "астро-бизнеса", т.е. бизнеса с "астро-шашмарлогии", а времето е ограничено ще се наложи да ги разгледаме в следващо продължение по темата. Само леко ще отключим вратата на проблема, с помощта на "шперцове",т.е. ключета на Маи и Шумери, които явно са основна екипировка на "днешни корифеи" по фабрикуването на взаимно-противоречиви зодиакални гадателства.                 
            Иначе, как да си говорим - все пак за сериозните неща, т.е. за Вечния въпрос - този за произхода (генезиса) на Нещата, ПРОТО-Началото и впоследствие разума, съзнанието и мисълта ?! Дали ги е интересувало Древните Маи, такова подобно "животно", наречено диалектика и тук пак, без да изневеряваме на принципите да "понапоим" почвата на съждения с някоя друга "кофа" фундаментализъм от кладенеца на философията. Естествено ,че Вечния въпрос - той за това е и вечен, защото открай време, т.е. от векове, откакто се появява съзнанателното възприятие, като съществуване, чиито носител и изразител са човеците - този въпрос винаги е бил - винаги е - и винаги ще бъде задаван, както и респективно, същото се отнася  до хронологията, по отношение на отговора. Докога ?? Е..., това, като хипотеза само ще се опитаме да формулираме по-към края, като поизприказваме още по тази тема, т.е. като потърсим многото възможни отговори, на многото възможни, съставни въпроси, произтичащи от Вечния. Само Ние ли, човеците, хората по планетата Земя ще се потим и ще си напрягаме умовете, за да се докопаме до ИСТИНАТА и то до коя - до абсолютната или до относителната истина ?? Засега изглежда, че е така - само Ние , тъй като спомняте си в част 10-та на "Различните" - Ние сме биологичната система с най-висок идентификационен клас на сложност, т.е. с кодиран, самоорганизиращ се разум. Във вертикалната скала, под Нас е подсистемата с кодиран инстинкт (животинския свят), а над Нас е МЕГА-системата с върховен клас на сложност (Наша галактика, Други галактики, Вселена). Разбира се, че това е относително обяснение, тъй като в познатия ни животински свят, където си мислим, че господар е инстинкта, или иначе казано - първичното подсъзнание, може да се окаже ,че не е съвсем така или най-малкото не следва целия този "свят" да бъде поставян под един общ знаменател. Умишлено употребих - първично подсъзнание, за да избегна отговор на (не)вероятен въпрос, доста "гаден" и неудобен за Нас - човеците, в случай, че някои от представителите на животинския свят притежават дори и елементарно първично съзнание, т.е. че техните реакции при "страх" не са само инстинктивни ?? А, и да "оправдая" човека, като най-хищното творение, също така при условие, че горното е в допустимата вероятност на възможното ?? Ако беше така, то щеше да е страшно-трагично, не мислите ли ? Трагичното ще е за Нас самите, тъй като Ние, които сме с на-многото разум се предполага, че носим и най-голямата отговорност по отношение на останалия, заобикалящ ни свят, а много примери могат да се посочат и то от недалечната история, че и до днес, които сочат обратното. Нещо от рода : " А, Вие защо биехте... (извинете ?!)..избивахте до неотдавна делфините ?? Защото са само едни "прости" обитатели на водния свят и Ви пречат ? За храна или за бизнес, респективно пари ?..много пари ?? или защото са вид заплаха, тъй като, ако продължат да "надстрояват" и без това специфичния си генотип, доразвиващ перфектната им комуникация помежду си може да прогонват рибата и да ви объркат тотално разчетите за улов ? Или друг въпрос : "Интелигентни" ли са и доколко - косатките ??
                  Сродни мисли с философията на светила, като Фитхе, Хегел, Кант, Маркс, Бернщайн и други за диалектиката на Света, произхода, Нещото и Нищото, както и връзката на прогреса в противоборството си с догмата, ставал причина за разкол и последваща еволюция - в продължение.

                         Безпроблемна прецесия и нутация на 
              Нашата къщичка - Земя, приятели !

                             Автор : Христо Вълков








































































































































































































































































































































































 
                 



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sistemite
Категория: Политика
Прочетен: 251663
Постинги: 70
Коментари: 122
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031