Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2011 15:47 - днес, да станеш "жрец"...е, колко му е ??
Автор: sistemite Категория: Политика   
Прочетен: 942 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 20.03.2012 09:55


                      В онези времена....е било трудно !!!

               Наистина Ви казвам : в онези времена е било много трудно, да не казвам почти невъзможно да станеш, току-така "жрец". Много кандидати са се опитвали, пробвали, но не се е получавало. Днес е лесно! Хващаш 20-тина "гладни" баламурници, гледаш да са представителна извадка от отделни социални групи, етноси и други разнородности, "нахранваш ги" предоволно и те започват да "клакират" за теб. Когато повторят клакирането 100 пъти, то става факт: "Вот тебя, Жрец " ! Нещо като идеолог- майстор на пропагандата, забуления в тайнството, медиатора, вглъбен в почти имагинерното мислене, идеологическата опора на строя, на вожда, на фараона, императора, на "дучето" и "фюрера", както и на "Ген.секретаря". Такива "сиви кардинали" е имало винаги и ще има, докато има и общности. Казах, сега е лесно, щото много са общностите, то една просто до друга и ако не ти излезе късмета в една (примерно партийка), ще пробваш в друга и нещеш ли - станал си !
                Едно време обаче, нещата не са стояли така, защото е нямало условия за щатна "раздутост". Което пък, предопределя и по-голямата конкуренция. За да станеш жрец е трябвало да докажеш пред фараона, че ти ще укрепиш по-здраво пиедестала, на който той стои и упражнява своята, дадена от боговете власт, отколкото другите налични жреци. Освен това, трябва да докажеш по много прост и ясен начин, но много жесток (какво имам предвид, ще разберете след малко) ,че владееш онова нещо наречено ПОЗНАНИЕ до степен равна или по-голяма от другите на тази "длъжност". Това е било най-важното, наред с другите качества и умения, като : шашмарлогията, баламосването, сладката приказка, номерата на факира, врачуването, умозавладяването  и пр....даващо отговор в крайна сметка на генералния въпрос : "как, изгряващото слънце е вкарано в кръглия отвор на построения от инките каменен монумент към 10 часа (тамошен предиобяд), чиито сноп слънчеви лъчи, преминаващ през отвора, осветява силно игрището им за сутрешна игра с (нещо като) топка и нещо наподобаващо на волейбола, но което се играе с крака. Основното обаче е било познанието, както казах. И в тази връзка ще премина към доказателство :
                   Действието (по прочетената от мен историйка,преди по-вече от 35 години) по спомен, ако не се лъжа, за което моля да бъда извинен, относно детайлите, което пък не е чак толкова важно, СА открили, математици от един Московски институт (през 70-те год.на мин.век) между страниците на Египетската история. И това, не е толкова важно. Може да бъде и между страниците на историята от развитието на всяка друга цивилизационна общност. Та, :
                   Имало е съвет на жреците и който е бил мераклия да става такъв са му давали задача. Ако я реши, го произвеждат в "чин"-жрец. Ако не, отхвърлят кандидатурата му, но по много жесток начин, както вече казах и то заради това, че се е надценил, когато е кандитатствал. По този начин, един път завинаги са го лишавали от възможността да се кандидатира втори път. Това се е правило с цел да се поддържа високо, летвата на призванието и да не може "сульо и пульо" да става "адам-акълия" в академичното им ръководство. А и, да не уронва престижа на институцията в очите на фараона. 
                   В какво се е състояла процедурата : Изкопават в пясъка една дупка, дълбока, за да не може да се излезе, назначават и стража за целта и спускат с едно въже кандидат-мераклията за жрец. Дават му свещи, кожи, да се завие през нощите, защото там, нощем е бая студено,... и папири, както и помогала за писане. В един свитък му спускат и поставената задача за решаване. В продължение на точно 10 (десет) денонощия му дават редовно - три пъти на ден храна (обилна, като на жрец), вода в съд - долу при него и при поискване, стражата винаги го издърпвала с въжето да се обслужва физиологично. Да. Нищо нередно! Но на 11 -тия ден, тези екстри спират. Ако, нашия човек е решил задачата по рано и "старите" са установили, че решението е ВЯРНО, то добре. Вадят го, следват почести, издигане в ранг и лично помазване от фараона. Ако обаче не е, той продължава вече трескаво да търси решението (което понякога и доста пречи) изпада в паника, защото има ограничено време, тъй като без храна бива, ама без вода - йок ! Стражата наблюдава и чака да издърпа с въженце решението на задачата. Когато види, че такова няма, а и мераклията лежи и не пише, щото няма сили го забравят и се прибират. Гадно нали ! Гадно, ама си е било "обица за ухото", за други, които смятят да кандидатстват за жрец. 
                       За щастие, с нашия човек не се е получило така. Решил е задачата ! Станал е жрец ! Даже, преди изтичане на 10-дневния срок. И защо да се чудим ? Как тъй, изчислили върха на нам-коя си пирамида да сочи нам-койси меридиан ? Но това е друга история, изискваща по-обстоен анализ, в общи линии свеждащ се до това: кой, кога е строил пирамиди и кой кога е определял и чертал меридиани ? За сведение, ще кажа, че задачата е отново решена от именно този екип учени едва в края на 70 г на мин.век и то,... с помощта на компютър. Още нещо за сведение - тогава процесора, беше голям колкото една малка, днешна "чалга дискотека" с лампови преобразуватели, колкото "газени шишета", но си вършеха работата. Както и да е ! Сега, след 35-40 години,...ехе, колко бързо върви прогреса...???
                       Условието на задачата: Начертали му кладенец т.е. цилиндър. По основата на цилиндъра, която е кръг начертали диаметър, отсечка минаваща през центъра на кръга. От двете крайни точки на диаметъра, начертали вертикалните прави по стената на цилиндъра. Получил се правоъгълник. От едната точка, начертали към срещуположната вертикална права, отсечка, чиято дължина била = 3 метра. От другата точка, начертали, но към другата (срещуположна за тази точка) вертикална - също отсечка, но тя била с дължина = 2 метра. Двете отсечки се пресекли ( в тази плоска диаметрална повърхност) в една, трета точка. Тази точка (пресечната), когато спуснали една вертикална отсечка до основата,т.е. височина на оформения триъгълник се оказала с дължина = 1 метър. Значи да обясним : триъгълникът бил оформен от двете наклонени отсечки и от отсечката-диаметър т.е. основата. Триъгълника значи, че не бил с равни страни, т.е не е равнобедрен. Питало се в задачата Каква е дължината на диаметъра, т.е на основата на този триъгълник. Проблема е, че едната страна на триъгълника е с дължина = 3 метра минус нещо (Х) , другата страна била = 2 метра минус друго нещо (У) , а от върха на триъгълника до основата (която всъщност е диаметъра на кладенеца) височината била = 1 метър.
                    Как я е решил ? Предполагам с много ум и логика, но е решил задачата и то без изчислителна техника, още повече, че задачата (по изчисленията на екипа) няма крайно решение, т.е. поредица от цифри, след цялото , както с числото "пи" - точно,като дроб = 22/7, но иначе = 3,14....... Може би и неговото решение да е било "дроб" ? Какво мислите .....?
                    Та, така стоят нещата, (казано по медицинскому) с "медулата - церебрална" и предстоящия дебат за общи политики на ЕС.
                      

                     За онези от Вас, които обичат предизвикателствата с неизвестността от подобни задачи - успех в разнищването !

                               (автор: Христо Вълков)



                 

































































































 



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sistemite
Категория: Политика
Прочетен: 253084
Постинги: 70
Коментари: 122
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930