Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2011 12:14 - който реши тази задача, значи е напред с "материала"....
Автор: sistemite Категория: Политика   
Прочетен: 1068 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2012 09:54


                             Задача за забавление

                    Предлагам Ви да направим един опит за моделиране на ситуация, в случая в областта на политиката, но можете да го прилагате за всеки друг казус.
                    Задачата се свежда до обикновена система, която се изучава в по-горните класове на средното образование и може би, няма да Ви затрудни много.
     Ситуация : В "борбата" за власт партиите прибягват или са принудени, с цел да "лапнат" властта, да сформират коалиции. Нека вземем условно две такива конфигурации на коалиции : коалиция "А" и коалиция "Б", стягащи се (може би) за бъдещо управление ?
     Предпоставки : Нека с неизвестната величина ( Х ), означим " усилията" на коалиция "А", за успешно управление на страната, след спечелване на избори.
                                С неизвестната величина ( У ), нека пък означим "усилията" на коалиция "Б", за същото.
    Обстановка : След изборите, едната коалиция печели (не знаем коя ?), а другата е в парламентарна опозиция.
    Заявки : И двете коалиции правят предизборни заявки, че би било много важно, загубилата "вота" да бъде конструктивния "коректив" и че с такова поведение ще се стигне до по-добри резултати.
                   Както коалиция "А", така "Б", съставени от по-вече от една партия, отговарят по един и същи начин на следния зададен въпрос : Как смятате да управлявате ?
Лидерите на двете коалиции отговарят :
                   Коалиция "А" - Ние не само, ще обединим усилията на отделните партии, влизащи в състава на нашата коалиция ( т.е. усилия = Х ), а ще умножим тези усилия двукратно ( т.е. усилия Х.Х = Х* ), където (.) точката означава "умножение", а звездичката (*) - усилие вече на "квадрат" т.е. на 2-ра степен. Освен това, към тези наши умножени усилия ще добавим и усилията ( т.е. У ) на коалицията (вече в опозиция),като коректив при упражняване на властта, при което считаме, че ще постигнем един по-добър за страната резултат, по-точно ниво 7 (седмо) от общо дванадесет максимално по усреднената европейска скала. На запис, това изглежда така: (това означава "моделиране" на система)
                 
                           Х*(т.е.на квадрат) + У  = 7

                     Коалиция "Б" - заявява същото, но счита, че е "по-добра" и постигнатия резултат ще бъде  11 (единадесето) ниво, т.е.:

                           У*(т.е.на квадрат) + Х  = 11
         
                 Общият запис на системата, а и на задачата е :

                             І   Х* +  У  =  7
                             І   У*  + Х  = 11
               Както казах, системата е за ученици от по горните класове,която ми послужи за моделиране на даден и възможен процес в политиката. Та нали, това им е работата на т.н. аналитици на системи - да създават такива модели - по най-разновидни процеси и за най различни системи, било то природни,социални,производствени,организационни и пр....
               Ще Ви дам и точните отговори : Системата има решение, когато  Х = 2 и  У = 3 , но ТО трябва да се ДОКАЖЕ ! Както навсякъде и във всичко, както всеки един от нас е живото доказателство на Вселената - майката природа.
                Едната от коалициите - У ще впрегне "базов" потенциал от усилия = 3 , а другата коалиция - Х ще впрегне такъв, = 2, освен това, тя У и като опозиционен коректив ще даде по-вече от себе си. А, след като е по всеотдайната, защо би била в опозиция ? Правилно е да се съмняваме, защото са заявени само намерения и обещания. Резултат 7 може да се окаже по-реалния, докато резултат 11 може да е само предизборен "кьорфишек" ? И в крайна сметка кои са тези Х и У ?
           ........ Е, това вече ще прецените Вие !!!

                 Пожелавам успех, на всички желаещи да решат задачата, чрез доказателство 
                
                             (автор: Христо Вълков)




















 
                   



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sistemite
Категория: Политика
Прочетен: 251688
Постинги: 70
Коментари: 122
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031