Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2011 15:07 - кой - кой е ?...да не говорим пък за наследството !
Автор: sistemite Категория: Политика   
Прочетен: 1053 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.03.2012 09:56


          ЖИТЕЙСКА  СЪДБА.....какво друго да кажеш ?

         Ще Ви разкажа една житейска историйка, която пък в преносен смисъл е пример за сложни структурни и функционални връзки, каквито има в почти всяка система.
         И така..... историйката е нашенска и е с начало 1951 год. В началото, героите с които трябва да се запознаем са : Гочо, Гуна, Дачо и Дона. 
          Гочо, Гуна и Дачо били съученици от местната гимназия и между Гочо и Гуна "пламва" онази ученическа любов, знаете - от ученическа бригада, от забава (нещо като днешна дискотека) и пр...Дачо пък бил по свития, по последователния и наблягал по-вече на уроците, знаейки че за всяко нещо си има време. Гочо и Дачо живеели в една къща с родителите си, но къщата била неформално разделена за ползуване - етажно, в това число и двора. В единия край на двора едното семейство си гледало кокошчици, а в другия край другото семейство си гледало доматки и пр..
          Тук е време да включим и Дона в историйката. Гочо, Гуна и Дачо били на 18 год. всеки един от тях, а Дона била още момиченце на 8 год., комшийско дете.
           Случва се обаче нещо и нещеш ли в последния клас на гимназията от ученическата любов Гуна забременяла от Гочо. Следват родителски разправии, панаири, но в края на крайщата младите се женят.  През 1952 г. Гочо (вече женен) и Дачо влизат в редовете на родната казарма. Същата година пък Гуна ( и Гочо ) се сдобиват с първа рожба. Кръстили го Геньо.
              Десет години по-късно тримата първи герои вече били по на 28 год., а четвъртата героиня на тази историйка - Дона била вече на 18 год. Малкият Геньо пък отраснал на 9 год.
               Дона била едра, хубава девойка и (дълго за обяснение) в края на годината се омъжва за Дачо. През 1962 год. им се ражда дъщеричка на име Дида.
               През 1963 год. обаче се случват сложните "галимации" за нашите герои, които променят живота им. За това, разбира се си имало и причини, но ще ги спомена накратко защото разказът ще стане много "разводнен".
                Гочо работел на смени в местната помпена станция и бил на график 2/2 дни,т.е два работи / два дни почива. Гуна - жена му, пък работела като обикновен счетоводител в едно от предприятията. Дачо бил снабдител в "РАЙПОКО" - това е районната потребителска кооперация в градчето и често, всяка седмица най-малко 3 дни бил по командировки. Изпълнителен бил човекът и даже на директора бил доказал, че "ляга" и "става" с проблемите на кооперацията ( като че ли си няма млада и хубава жена?), но такъв бил стриктен. Дона пък била в "майчински" и си гледала бебето-Дида. Когато живееш в обща къща (при мъжете си) и такива работи могат да се случат, като :
                 На Дона и "шарели" очичките , а и при вечно отсъствуващия в командировка Дачо и при почти винаги постоянно-присъстващия  Гочо, поради "свободния график" ( 2 на 2 ), а от друга страна и заетостта до късно с месечните счетоводни приключвания на Гуна нещата излизат малко извън пътя. Само за сведение, едно време цялото счетоводство беше "на ръка", няма компютри, едни дълги бумаги, като чаршафи за което си трябваше време.
           Та за празника се случило Гочо и Дона да се почерпят и от лаф на лаф се и понатиснали на свещи. Е,.. Гочо бил на 30 г., Дона на 20 -колко му е ! Но нещеш ли, уж бил заспал, но ги видял Геньо, сина на Гочо, който бил пораснало момче, вече на 11 год. Те обаче не го видяли, защото "искрицата" помежду им била вече цял огън. Както и да е ! 
            На другия ден малкия Геньо бил умислен, очите му зачервени, явно от плач през нощта не можал да скрие от майка си Гуна и след като тя му задала директно въпроса, казал всичко... От там нататък.... люти скандали, разправии , посягане за ръчно правосъдие от Гуна и пр...
На всичко отгоре като се върнал Дачо веднага Гуна му казала и от там пак "дъндании", пак разправии..
            Минало съвсем кратко време, през което всичките явно узрели, че няма да я бъде тази работа така и решили да се разведат. Пречки се оказва - никакви, тъй като Гочо и Дона се харесвали, а пък Дачо още от ученически години си е мислил "някои неща" по отношение на Гуна, но заради Гочо.... Пък Гуна напук на Гочо се сдушила с Дачо след този инцидент.
                През 1964 г. решават да устроят живота си и да излязат от този "кошмар" на неясноти. Гочо се жени за Дона, а Дачо се жени за Гуна. Децата пък - Геньо на 12 г и Дида на 3 год остават при майките си. Явно "новите" двойки семейства не са си губили много времето, а и пленени от "чуждото" през следващата година се сдобиват с по едно детенце : На Гочо и Дона им се ражда Гичка, а на Дачо и Гуна им се ражда момченце - Гъдьо. И така живота си продължил без кой знае какви премеждия близо 10 години.
                След това, годината вече е 1975 г. Гочо, Дачо и Гуна навършили 42 год. , Дона била на 32 год. , а децата - Геньо (вече млад "напращял" мъж, изкарал казармата) бил на 23 , Дида на 14 год, а Гичка и Гъдьо по на 10 год.
 Всичко било точно, но до един момент. През 1976 г. по новогодишните празници станала голяма за мащабите на градчето авария в помпената станция. Случаят бил сериозен и точно по Нова година градчето можело да остане без вода. Извикали всички от екипа и Гочо се "простил" с празниците цели 10 дни. Но, знаете (пък и не само нашенска) поговорката "един гледа сватба, а друг гледа брадва" нали ? Повод пак станала Дона, у нея си е заложба това какво да правиш ? Въпреки, че била на 33 г.,, а Геньо на 24 год, "крастата не търпи отлагане", пък и Геньо казармено кален, освен това имал да си "връща" на баща си Гочо и по този начин да измие честта на майка си Гуна...., абе станал фала ! Дона усетила, че може и да стане "гаф" от такива бурни изпълнения с Геньо, но това се потвърдило по-късно. Когато казала на Геньо, той на момента се "вцепил, защото баща му Гочо бил "див петел" и като нищо ще го утрепе. Дона го успокоила, обаче ,че не е вчерашна и ще "зарадва" Гочо, че ще става баща за пореден път, а пък тайната ще си остане само за тях двамата. Геньо се поуспокоил !?
         В края на крайщата в края на септември 1977 год. се появило на бял свят едно хубаво момченце. Дона го нарекла Дуньо. Нямало проблем по съмненията, защото малкият Дуньо приличал много на Геньо, но понеже Геньо пък е "одрал кожата " на баща си Гочо ... абе никакви кахъри. Даже Гочо толкова се зарадвал, че изпил
сам една половинка мастика, че и до болница се стигнало, но това е друга история.
         Това е историйката, в общи линии, обаче един ден (замислих се) как ще стават нещата по наследствата, или не дай си боже някои от младите да се харесат и да направят някои прибързани глупости, реших да направя:
                       
                           Р Е К А П И Т У Л А Ц И Я
             
                 Какво установих, като анализ на връзки, както структурни, така и функционални характерни за почти всяка система :
                Геньо е брат на Гичка по бащина линия, но е брат и на Гъдьо по майчина линия. Да, обаче Гъдьо е брат на Дида по бащина линия, но в същото време Дида е сестра на Гичка по майчина линия.
                 Гочо е (официално) баща на Дуньо, защото официален син му е Дуньо, но биологически Дуньо е син на Геньо и като такъв фактически е внук на Гочо, т.е Гочо му е дядо, а в същото време официално Дуньо е брат на баща си Геньо, тоест фактически Дуньо е внук на официалния си баща Гочо.
                 Официално Дуньо е брат на Гичка , обаче фактически ( в действителност ) по линия на баща си Геньо , то Гичка му е леля, а по майчина линия Дуньо е брат на Дида. Понеже Геньо и Гъдьо са братя по майчина линия, то Гъдьо, фактически се явява чичо на Дуньо. От друга страна погледнато, понеже Гичка и Дида са сестри по мачина линия Дуньо фактически е брат  и на двете, а пък Гуна е фактическата и официална баба на Дуньо.
                   Ако след 3 год., когато е вече 1980 г. и когато Геньо ще е на 28 год. , а Дида на 19 год. не ми се мисли какво би станало, ако се харесат ? От една страна, дали ще имат законово, а и морално право (църковного) и от друга страна Дуньо може ли да има един ден наследствени претенции?
                  
                    Весели Новогодишни празници, скъпи 
                              п р и я т е л и  (деца мои)

                                автор : Христо Вълков






































































































































Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sistemite
Категория: Политика
Прочетен: 252266
Постинги: 70
Коментари: 122
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930