Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2012 14:06 - Европа - дали иска или не...това е показал анализът..
Автор: sistemite Категория: Политика   
Прочетен: 2684 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 26.09.2012 11:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                          Преди, близо 9 месеца, в края на миналата 2011 г. публикувах аналитични материали, свързани със бъдещи процеси за развитие на структурата - Европейски съюз (ЕС), някои от които в последствие изтеглих в архив. Причината : Предполагах, че отговорни фактори в ролята си на принципали, ще "узреят" по-късно за подобни структуро-определящи решения, относно бъдещето на ЕС. Но, ето, че и това време дойде, т.е. да мислят за "контролируемия разпад и успоредно с това, във времето за координирана трансформация на организационната и управленска структура на Съюза.
                 Днес тези постинги стават по-актуални, затова ще си позволя да изложа отново, само по-важните моменти :
                 
                   09.12.2011 10:34   Автор: sistemite Категория: Политика
 
                           
                                Матрицата е рамка. Казано иначе - "шаблон". Съдържа критерии, условия, изисквания и референтни стойности. 
                 Всеки етап от анализа на една система, задължително преминава през "проверка" т.е. сравняване с матрицата. Просто правиш "проекция" на системата върху матрицата. Изследваш, анализираш и правиш заключения. В началото, ако матрицата "допусне" системата значи, че тя отговаря на "граничните" критерии. Това са основни критерии за идентификация и са най - важните. Останалите матрични критерии са от категорията "поправимост" на системата т.е. всички възможни варианти на промяната.
                   Преди същинския анализ, който е детайлен процес се прави "мотивационен преглед" по основните, съществуващите за въпросната система идентификационни параметри и "сравняването" им с матричните. Извеждаш и подреждаш на "първо четене" най-общи впечатления и изводи : ( нека опитаме със ) -
                   " системата " : ЕВРОПЕЙСКИ  СЪЮЗ
             1. Системата има структура. Строеж изграден от отделни звена и общи структурни елементи. Свързани са със структурни връзки. Слаби структурни връзки. Нисък стабилитет на общото "цяло". Слаби "хоризонтални" връзки между отделните звена. Ниска "вертикална" интегралност, което предпоставя ниска степен на "обособеност" на цялата система и не е добър (показателен) индикатор за други, външни за нея системи;        
             
2. Налични са функционални връзки (т.н. "действени връзки") т.е. втория тип важни връзки за всяка система между отделните звена. Връзките не са регулирани добре за отделните звена, а и по между им. "Тромави" са- не активни по време. Поради силен автономен характер на някои от звената, рязко пада "интензивността" на функционалните връзки.
            3. Функционалните връзки биват: прави и обратни.
В примерната система " ЕС", която разглеждаме има "прави" връзки, но с характер на директива, още по-вече неотчитаща спецификата в потребностити на отделни звена. Има, също така и обратни функционални връзки от "изхода" на всяко звено към "центъра" . "Обратните" връзки са неефективни, слаби и бавни. Достигат до център, който в по-голямата си степен е тип "регистрационен", вместо център тип "интегрално - оперативен" за управление на цялата система. Това е достатъчна причина системата все по-често да "губи" крайния вектор (посоката) към първоначално замислената цел.
             4. При загуба, макар и кратковремена, на посока,съвместно с отслабени "обратни" връзки тази система все по-трудно се "саморегулира", а това става с пренастройване на по-важните "входни" и "вътрешни" параметри, поради което същата изпада във "временно неравновесие". Системите не "обичат" такова състояние.
             5. В случай на продължително "неравновесие" по-вечето от звената, които имат "нисък" собствен потенциал,т.е "слаб имунитет" срещу рязка промяна в състоянието се "капсуловат" и стават причина за "скъсване" на структурни и функционални връзки с други звена, както и с центъра.
             6. Забелязваме, че системата съдържа елементи (органи), които копират даденостите по структура и структурни връзки ( виж. т. 1), т.е. по квотен принцип. Но дейността на центъра се свежда само до регистриране, отчитане и дефиниране на цели.... вместо да бъде активен интегриран орган за управление, т.е. пряко да "активира", "регулира" и "координира" всички функционални връзки в ЦЯЛАТА система.
            7. В системата виждаме, че всяко звено (държава) има своя автономна цялост, дължаща се на спецефичен вътрешен капацитет и "вътрешно-гравигационен" потенциал.Обаче, колкото този потенциал е по-голям за някои звена, толкова те отслабват ролята и капацитета на центъра, игнорират го по функция, даже и по функцията за координация.
             8. В същото време такава система (ЕС) е в състояние на взаимодействие и зависимости с други, подобни на нея или неподобни системи. Изпадайки в състояние на "вибрации", поради нестабилност и загуба на целе и понеже другите системи "усещат" това състояние, влиза в действие принципа на самосъхранение, което не изключва вариант на скъсване на жизнено-важни връзки между тези системи.
              9. При невъзможност системата да се "овладее" сама и да се "самосъхрани", то на същата и предстои разпад с успореден процес на трансформация в нещо друго.
                 Какво е това - "другото" (състояние, структура ) :
     Изходът : Възможен начин за съществуване на ЕС, като система е структурно-функционалното му пренастройване в посока -
                    първо - като структура на федерална или щатска общност (USE) с единоначален  (интегриран) Център за управление, с органи на обща политика за цялата система по : (задължителни) вътрешна сигурност, финанси - банка, отбрана (вече има) и общ контрол по децентралидирани щатски политики (пример в областта на правосъдието) и ..
                   второ - по функцията на демокрация, даваща облик на цялата структура. Неизпълнението на това второто, винаги е било и ще бъде причина рано или късно всяка обществено- политическа система, независимо от това, какъв "континентален тигър" е била или е в момента - да се "разпадне" , да се самопринуди или да бъде принудена от други системи да се "трансформира".
    Изводът : Този процес не може да бъде спрян. Това е матричната зависимост и е по добре да бъде навреме овладян и самоконтролиран, като се помогне на системата да извърши своята ТРАНСФОРМАЦИЯ.
            
   12.12.2011 17:03 "ЕС - когато си в точката на "разклона"
по- важни моменти от "Трансформацията" - част 1 :

            При "усет" от такава система, че нещо не е наред, че нещо става с "кондицията" - тя - проявява най-упоритото си свойство, свойството за самосъхранение и същевременно и най-болезненото си свойство на трансформация.
            Исторически обосновано в Европа (а, и по света) по различно време са се появявали и "умирали" различни форми и структури на системи от по-нисък или по-висок род на организирана общност. Какъв може да е предполагаемо "скелета" на подобни Европейски формации : ЕО (европейска общност), ЕОД (обединени Е държави, СЕФ (съюзна Е федерация), СЕЩ (съединени Е щати)... или каквото там друго се сетите. Това е без значение. Това е формата, лицето, но не и съдържанието.
Този "скелет", трябва да бъде изпълнен със съдържание, "облечен" с характиристики - цел, подцели и пр...Ако успеем и да задвижим това съдържание да "живее" и функционира, като единен организъм, ще можем да дадем и първата оценка, т.е. това система ли е ? Може ли да поддържа равновесие ? Може ли да се саморегулира ? Може ли да се самосъхранява ? Поддава ли се на самоконтрол и контрол ? Ако, отговорите са от типа : "бива" или "ядва се", т.е. незадоволителни, то остава само изводът - системата има право на относително- кратък времеви цикъл на живот и подлежи на нова, задължителна трансформация в края на този период. Всяка една такава система, с основен фактор -човешкият и която показва ниско-ефективно поведение и състояние, с оглед самосъхранението си и усещайки спада на вътрешния си капацитет, още с първите симптоми за нарушено равновесие, т.е. с появата на "вибрации" започва своята подготовка за "разпад". Разпадът не е страшно "нещо", когато самата система си го подготви.
 Разбира се, че в историята има много случаи  на "глупави" системи, които, пренебрегвайки главно двата принципа : саморегулиране и самосъхранение, са били принудително заставяне и то не само на разпад и трансформация в нещо ново, а са били тотално "унищожавани" от други външни системи, вкл. и същевременно подобни.
       Странно, за някои, но "разпадът" е предпроцес на Трансформацията. Малко, след като усети първите по-сериозни вибрации системата става (да употребим дефинитивното) "бременна". Раждането на нещото си "ново" е вече онази начална точка на целия трансформационен процес за системата. Трансформацията - не е ремонт на системата, не е и реформа на същата. Веднъж, докарана, системата (ЕС) до тази начална, отправна точка се отключва процес, който е необратим и в случая кризата не е с решаваща вина за състоянието на Съюза. Кризата е само катализатор, ускорител на разпада и последващата го трансформация на системата - за нова същност, съдържание, а от тук и съответстваща, подходяща форма.
               Кога една обществена система "приветсвува", макар и закъснялите, мерки, реакции и решения на собственото си Управително тяло, целящи да се помогне на системата в прехода ? Отговорът е прост ( с което и спирам да досаждам) : Когато на повечето "значими" фактори в системата и най-вече на тези от Управителното тяло им "уврат главите" за реални действия навреме и по едно и също време, т.е. това, което отдавна системата ЕС иска да им каже.

                                  Поздрави : "системите" 























































































































































































































































































































































































             



Гласувай:
4



1. kostas - От всякъде е видно ,че ЕС и СССР са дело на едни и същи хора -марксисти...
13.09.2012 15:13
!!! Беж лиске да бягаме !! ............ много празно поле си оставил)))))
цитирай
2. sistemite - Поздрави Костас, радвам се, че си проявил интерес..
13.09.2012 15:28
Другото, е ясно !
цитирай
3. pevetsa - БЛАГОДАРЯ!
28.09.2012 16:44
БЛАГОДАРЯ ТИ, БЛАГОДАРЯ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sistemite
Категория: Политика
Прочетен: 251695
Постинги: 70
Коментари: 122
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031