Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2013 15:00 - Референдумът АЕЦ и.... манипулациите !
Автор: sistemite Категория: Политика   
Прочетен: 4272 Коментари: 8 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                             Поводът за тази последна публикация, относно политическата "каша" - Референдум ( в частност АЕЦ - Белене ) съм обобщил с една, единствена дума, т.е. манипулация. В два предишни аналитични разчета посочих ясно - каква е методологията и алгоритъма за анализ и оценка на такава дългосрочна инвестиция и как би следвало да се излезе пред обществото с относително ясна и точна информация. Нали в края на крайщата искате хората да гласуват, след като са си съставили мнение от изнесените в медиите - аргументирани позиции. За съжаление, обаче такова нещо (поне до този момент) - изобщо няма. Поднасят се само общи приказки, с "изтървани" в общественото пространство твърдения и обещания от недоказани, а в много случаи грешни, подвеждащи, манипулативни данни (цифрички и числа), че някои от тях са даже смешно-нереални !
                           Хайде, сега да направим някои сметчици - по "бабешки", че да стане ясно, защо тези неща, които споменах водят до манипулация ?
                          Уважаеми Господа (инициирали подписката за АЕЦ- Белене) обявихте цена за АЕЦ - Белене = 4 млрд. ЕВРО. Не казвате защо е толкова ?! Не, защото в Споразумението сте договорили такава цена, а защо е толкова по предназначение ? В същия ден (деня на парламентарен контрол) обявявате цена на АЕЦ-а = 6 млрд.ЕВРО ! Днес в една от телевизиите, говорите (т.е. говори екс-министър на енергетиката) за цена 5,3 млрд.лв ? Твърдите, без никакво доказателство, подкрепено с разчети, че срокът за откупуване на такава инвестиция е = 10 години (петък сутринта и днес), в предаването "Панорама" Ваш представител предположи срок до 14 год ? Нищо не казвате доста време за източниците на финансиране на АЕЦ-а ? Днес, в една от телевизиите, друг Ваш представител ( на инициаторите на подписката) заяви, че "смесено" ще се финансира изграждането на АЕЦ-а, т.е. чрез заемен капитал (кредит) и собствен капитал, но в какво съотношение ? (ясно е, че не знае !) На тази оскъдна база данни, аз пък ще приема всичките за "верни" и достатъчно "вероятни" ( като прогнозно събитие) - за да направим една обобщена сметка и да видим, дали това, което твърдите и изнасяте в публичното пространство е - вярно и правилно изчислено ?! Това, пък ще ни покаже - дали имаме надеждната гаранция, че такава инвестиция е ефективна, възможна и допустима. Но при едно много важно УСЛОВИЕ : Че цената на 1квт.ч. ел.енергия (на изход на АЕЦ-Белене) няма да се отличава от тази на АЕЦ-Козлодуй, т.е. ще рече, че няма да повлияе на крайната цена "микс", по която плащат потребителите на "гишето". Това, би трябвало да Ви устройва, щото сте заявявали, че неминуемо - това ще е така. И второ : подусловието, че държавата като принципал ( а зад това понятие - разбирай стоят хората) нямат отношение към финансирането, това тях не ги касаело (днес сутринта бе заявено от Ваш представител в телевизионен ефир), от което следва да се подразбира, че държавата, респективно гражданите няма да носят отговорността, ако се окаже, че икономически и финансово такъв АЕЦ-Белене изпадне в несъстоятелно положение ?! Да видим, дали стоят нещата така ?
              По Ваши данни :
- АЕЦ- Белене - по презназначение              = 6 млрд.евро ;
                      - срок за откупуване               = 10 год. ;
- Източници на финансиране - съотношение = 60 % / 40 %
 т.е. 60 % - от заемен капитал (кредит) банков или др.
- Постигната договореност за лихва = 4 % годишна база (индекс) за срок = 10 год. ;
- цена на изход на АЕЦ-а (реал) към момента = 4,8 ст./1 квт.ч. (~ тази на АЕЦ - Козлодуй);
        То следва :
 Да сметнем сумата на заемния капитал (кредита) в горното съотношение : 60 % от 6 млрд. евро или
               0,6  х  6 млрд.евро = 3,6 млрд. евро ;
 Собствения капитал : 40 % от 6 млрд.евро или
               0,4  х  6 млрд.евро = 2,4 млрд.евро ;
 Да преминем в български левове :
               3,6 млрд.евро = 7 млрд.лв. ;
               2,4 млрд.евро = 4,7 млрд. лв.;
  Общо : 6,0 млрд.евро = 11,7 млрд.лв.;
Главницата по кредита е = 7 млрд. лв. Да изчислим, колко ще е лихвата, ако "теглим" тези 7 млрд.лв. за срок (давност на погасяване) от 10 год. Нали Централата трябва да се откупи за този срок и след това само - да печели ? Да изчислим и т.н. анюитетни (годишни) вноски по обслужване на кредита (главница + лихви). Тоест, колко трябва да плаща АЕЦ-а " жив-умрял" всяка година.
Затова : Изчисляваме сложния лихвен фактор за 10 год.т.е. :
               (1 + 0,04)* значи на степен 10 =
                  1,04* (на 10-та степен)  = 1,48 ;
 Годишната вноска по обслужване на кредита, изчисляваме, като :
      Главницата в размер на 7 млрд.лв. умчножим по сл.лихв ф-р = 1,48 и умножим по едногодишния размер на лихвата 4 % (0,04) и така полученото в числител - го раделим на (1,48 - 1,00). Това го обяснихме подробно в предишна публикация - анализ за АЕЦ Белене.
 Какво получихме :
      7 млрд.лв. х 1,48 х 0,04  /  0,48 или 
                   0,414 / 0,48 , делим двете числа и получаваме
 размера (стойността) на год. вноска в млрд.лв. и то всяка година от тези 10 год. Да видим :
                  0,414 /  0,48  =  0,8625 млрд.лв., което в млн.лв. е =  862,5 млн.лв. Добре, след като всяка година следва да погасяваме  кредит с годишна вноска от 862,5 млн.лв, ТО за 10 год.( нали срока Ви е този) трябва да "ликвидираме" главницата + лихвите общо в размер на =
                    10 год.  х 862,5 млн.лв. = 8, 625 млрд. лв.
Главницата е 7 млрд.лв., значи лихвите са в размер на
           8,625 млрд.лв. - 7,0 млрд.лв. = 1,625 млрд.лв.
С други думи : теглим заем (кредит) от 7 млрд.лв. - кредитора ни "товари" с още 1,625 млрд.лв. лихви за тези прословути 10 години, като в края на 10-тата - общо трябва да сме му върнали = общо 8,625 млрд.лв. Наясно ли сме или не сме наясно ? Мен, ако питате въобще не сме наясно с цифричките (и числата) хвърлени в общественото пространство. И защо ? Защото това упражнение е  н е в ъ з м о ж н о ! И ще кажа защо ?
Такива пари, първо нямаме и ако теглим кредита, то стойността на инвестицията става = 8,625 млрд.лв. + 4,7 млрд.лв. собствени средства (откъде, пак не казват, явно имат предвид Руската страна по сделката), то общата стойност ще е = 13,325 млрд.лв. Да, обаче :
Такава Централа - Белене = 2 блока х 1000 мгвт. = 2000 мгвт. годишно може да произведе ( и то дай Боже се казва и "бай бабо.." също се казва в случая) ~ = 16,75 млрд.квтч. ел.енергия. ( Отделен е въпросът къде ще я реализираме + плюс сегашните налични, че даже и така чувам за спрени в ТЕЦ-Варна и Русе мощности) ? Хайде да приемем, че те са "вредни", както твърдят някои хора?!
 Ако целта е да не вдигаме цени на ел, енергия, чрез АЕЦ-Белене, то при цена за 1 квт.ч. = 4,8 ст.(съпоставено с Козлодуйската), ТО - такава Централа в Белене може да генерира МАХ печалба на година в размер и в диапазон = 140 ~ 160 млн.лв. Ако приема и нагласата на защитниците на тази схема, всячески да се мъчат да намаляват персонала на новата Централа, а те целят изкуствено на хартия да "измъкнат" по надута печалба, за да докажат тезата си, то за тях най добре би било АЕЦ-а да работи без персонал. Все пак, ако приема и това, че Козлодуй работи с над 4000 души, то да приема за Белене 2000 души и за да има съпоставимост между двете Централи в разходите за персонал и соц. осигуровки, ТО, максимум да си затворя очите и да увелича горната печалба с ~ 80 млн.лв. Значи размерът на брутната печалба ще приема за = 150 + 80 = 230 млн.лв. Искате ли Господа инициатори на подписка и тук една скоба.... защо се казва подписка ? Дали, защото някой "писка под нещо си" ? Не знам, а не ми е и работа !
 Та, искате ли да търсим други пера - от които да "надуваме" в разрез с икономическата логика - тази печалба ? "Естествено" - ще посегнем на амортизациите. Те, амортизационните отчисления са за друго, ама хайде щом ще ги харчим и тях - да действаме ! Проекто Централата Белене може да заделя годишно при ниска норма = ~ 130 млн.лв. Да "откраднем" половината, предлагам аз, щото за извънредни обстоятелства и пр...ако възникнат откъде пари ? Като казвам да "откраднем" означава да крадем от бъдещите си поколения след нас, да не им оставим пари да си изграждат - те пък нови мощности. Като, че ли някой пък за нас е мислил, затова сме на този хал, я....! И така....:
Какво стана с печалбата ? Да сметнем вече надутата (фалшименто) печалба, като имате предвид, че и Държавния бюджет се "надява" и той да си вземе неговото. Стана = 230 + 65 = 295 млн.лв., абе, кажете ги 300 млн.лв. Чак се учудвам, като пиша тези стойности ?!
                  Уважаеми "спецове"- инициатори на подписка, що не се върнете по-горе и да си припомните каква годишна вноска имате за да погасявате кредита през първите 10 години. Май, беше = 862,5 млн.лв., а ? А, Ние се "съдрахме" от екви-ли-небристики да осигурим ~ 300 млн. лв. Откъде ще вземете останалите ~ 500 млн.лв. След като казвате, че държанвата, т.е. хората-граждани са непричьом, към сметките на АЕЦ-а, ако същият е в несъстоятелност, как ще се оправя сам, още по-вече, че държавата е принципал ? А, АЕЦ-а не може да бъде спрян, нали ? Тогава ?
Тогава - Поздрави на всички !         
               



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. podvodni - Браво! Гениално! Убийствено! П...
14.01.2013 15:41
Браво! Гениално! Убийствено! Просто невероятно!
На пръв поглед всичко това е вярно, но .....
Има, не едно, а много НО-та,1 които никой, ама никой, въобще не взема предвид.
И за да изпреваря ввсякакви въпроси и полемики ще кажа, че ще почакам докато се изкажат всякакъв род специалисти и тогаз ще представя своята теза.
цитирай
2. evrazol - На всякакъв поглед
14.01.2013 16:04
500 000 000 сме си вътре вкяка година. Има смисъл ако строителството се извършва по програмата за социална заетост.:))
цитирай
3. alexalexalex - ндам :)
14.01.2013 19:45
сега сложи цена и за мрежа - до Белене НЯМА изградена такава и сметките съвсем потекоха :)
цитирай
4. sistemite - Подводни, ще се радвам на въпроси и полемика, тъй като.....
15.01.2013 09:49
и днес по телевизиите - в сутрешните блокове, слушам мнения от общ характер и...
единствено призиви от политически характер. Явно много пари се харчот от всякакви инициативни комитети за манипулация.
цитирай
5. sistemite - Евразол, абсолютно прав си ! (въпреки, че абсолютни неща - няма - има....
15.01.2013 09:54
относителни неща). Някои хора явно желаят да строят АЕЦ Белене за разгръщане на социална дейност в държавата. Само ,че и тя не може да се случи доверявайки се на разчетите. Та, Ние и тази година предстои да внесем ~ 400 млн.лв. грешни пари заради недоскопосана алтернатива.
Поздрави !
цитирай
6. sistemite - Алекс ....ако желаеш уточни коментара....
15.01.2013 09:57
Има силен подтекст (метафора), но за съжаление не го разшифровам ?
Поздрави !
цитирай
7. zaw12929 - Грешни са ви сметките, защото 1. 8 ...
15.01.2013 22:01
Грешни са ви сметките, защото 1.8 милиарда вече са вложени и в тези 6 млрд са сметнати и лихвите, защото трябват 4 милиарда, които ще дават енергия, която ще се плаща от нас потребителите, от което ще се отчислява плащането на кредита
Чухме, че за строежа на Набуко и Южен поток ще трябват общо 8 млрд евро, а от тях ще получаваме някаква таксичка от по 60 милиона, я направете сметка, тях как ще платим, за да доставяме газ за Европа. Която ще ни продава ток. Хайде успокойте се, с тези грешни сметки сигурно сте стресиран и не давайте акъл за нещо, което не разбирате…

цитирай
8. sistemite - Зав12929 - Браво ! И аз ще реагирам като Колегата Подводни, т.е......
16.01.2013 12:03
"гениално" си го казал в твоя коментар. Има, обаче едно нещо, което е много вярно : че "мечешката услуга" е най-ефективния подход, работещ в полза на противниковата теза. Да поразсъждаваме по това което си написал и да го приемем - за "вярно". Когато казваш число (или цифра) след него следва да има някаква дименсия, т.е. пишеш 1,8 милиарда, ама какво ? Брой краставици, круши, долари, евро ? Ето, тук би следвало да спра да дискутирам с теб, но от елементарно възпитание ще продължа. И най-вече ще продължа заради краставиците, защото са една от най-добрите алкални храни, т.е некиселинни храни. Абе, направо,считай, че съм си - краставичар (но не съм производител). Защо ги пиша, пък аз тези работи - в отговор към теб ? Приеми, че се забавлявам и , че ми става много интересно, когато някой друг "краставичар" започне да ми обяснава, че краставиците не са алкална храна. Зав12929 - това 1,8 - не е толкова, второ ако си мислиш, че е евро - не, не е ! Трето - то е около 1,3 млрд. ЛЕВА, което е = ~ 660 млн. евро. За да докажем, това което те устройва теб, нека приемем за "вярно", че са вложени 1,8 млрд.евро (което, вече си знаеш нали, че фантастично невярно). Да го извадим от тези 6 млрд. евро = 6 - 1,8 = 4,2 млрд.евро. Щом казваш, че "ще трябват 4 млрд.евро, които щели да дават енергия" (въпреки, че парите не "дават" енергия, и всяка банка щеше да е = АЕЦ) то след като твърдиш, че са сметнати и лихвите, ТО върху какъв размер на заем (кредит) са сметнати и за колко години ще е изплащането му ? Не се мъчи, ще ти подскажа ~ 3,4 млрд. евро за 10 год. при лихва 4 %. Годишната ти вноска по кредита става в следващите 10 годинки от пуск = ~ по 420 млн. евро за всяка година от тези 10 год., НО БЕЗ ДА УВЕЛИЧАВАМЕ ЦЕНА НА 1 квт.ч. твоят АЕЦ е в състояние да печели МАХ = 75 - 80 млн. евро годишно. А, аз като потребител - не съм съгласен да плащам тази заробваща разлика ? Обясни откъде ще вземеш парите за да покриеш този дефицит ? Но, искам точни разчети, а не "празни" приказки.
Поздрави
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sistemite
Категория: Политика
Прочетен: 251627
Постинги: 70
Коментари: 122
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031