Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2012 14:23 - Ябълков оцет - домашен - собствен опит !!
Автор: sistemite Категория: Рецепти   
Прочетен: 84509 Коментари: 20 Гласове:
15

Последна промяна: 17.07.2012 14:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
               Домашно приготвен - Ябълков оцет ?

            Ябълков оцет, приготвен в домашни условия е силно да се нарече "оцет", но така е възприето от народната терминология. Всъщност, това е оцетъчен ябълков екстрат, който се използува с лечебна цел и за ползата от употребата му и влиянието, което оказва на организма - няма да повтарям купищата изписани суперлативи в пространството. Има ги в нета и който иска да си ги намери и да си ги чете. Знам само, че е един изключителен регулатор, катализатор и редуктор на редица процеси в човещкия организъм. При неправилното протичане на тези процеси и биологични взаимодействия и трансформации се нарушава референтното състояние на органи и цели системи, а от там и правилното функциониране на същите. Тогава, можем да опитаме с този т.н. Ябълков "оцет". Предварително да подчертая, че не съм използувал и няма и да използувам промишлено-произведен ябълков оцет (освен за салата), както и фабрични капсули (хапчета) от аптечната мрежа за целите по-горе (за ефекта от последните - нямам лично  наблюдение).
                                   Как ?
     1. Осигуряваш си 2,5 кгр. ябълки - сладко-киселинна "жилка" (вкус) и трябва да ги смелиш. Смлях ги с машинка за мелене на месо. Може и с преси, чопъри, кухненски роботи и пр.., но трябва да стане на каша този материал.
     2. Докато го мелиш - той ще потъмнее - това да не те притеснява.
     3. Приготвяш си 3 броя - 3 литрови буркани и разпределяш смляния ябълков материал по равно в бурканите (във всеки буркан по ~ 800 грама). Казвам в три буркана, щото като правиш оцета - поне да си направиш за да имаш - и така и така ще "клепаш" съдове, ще чакаш известно време - поне да си заслужава. Пък и накрая ще го имаш в бутилки и с дълъг срок на годност за употреба.
     4. На всеки буркан към ябълковата каша слагаш по 100 гр. захар и по 10-11 грама мая ( аз сложих от тази в пакетчетата - суха на гранулки - има я из магазините)
     5. Във всеки буркан наливаш 1 (един) литър вода, НО с температура  ~ 30* С (градуса), т.е. водата не трябва да  е ледено-студена или прекалено гореща !!
     6. Разбъркваш добре - и трите буркана и то с пластмасова или дървена лъжица ! Да не е метална ! Върху гърлото на бурканите поставяш плат (чист) и връвчица или ластиче вместо капачка и оставяш бурканите на тъмно място (непряка слънчева и дневна светлина).
    7. В продължение на 10 - 11 дни всеки ден разбъркваш материала в бурканите. На 12 ден вземаш един чист леген, едно по-голямо парче тензух и прецеждаш съдържимото от трите буркана през тензуха. Гъстата каша, след прецеждането - изхвърляш (не ти трябва)
   8. Измиваш бурканите отново, т.е. само ги преплакваш (без "веро" и пр... химпрепарати) и отново разпределяш прецедения сок от легена в бурканите - по-равно, като във всеки буркан добавяш още по 50 грама захар ( и разбъркваш добре)
   9. Отново поставяш на гърлото на бурканите платчетата, вместо капачки и пак на тъмното място ги ЗАБРАВЯШ за 20-21 дни. Така ще си ферментира "тихо" (вече) през това време.
  10. На 22-рия ден съвсем внимателно за да не се раздвижи утайката от дъното на бурканите (калта) с едно тънко маркуче източваш ябълковия (вече)екстрат (оцет) в чисти бутилки. За целта буркана трябва да е по-високо от бутилката, всмукваш и на самотек си изтича в бутилката.
Като наближи нивото на избистрената субстанция до утайката (калта) на дъното - спираш !
    11. Затваряш добре капачката на бутилката (аз ползвах винтови капачки от алкохолни бутилки), след което палиш свещ и с разтопения восък от свещта запечатваш капачката на всяка бутилка, като въртиш бутилката в легнало положение. Другия вариант е да топиш капачките, ако разтопиш в съд по-вече свещи.

             Този т.н. ябълков оцет е готов за употреба (дори профилактично, без регистрирани смущения) и "стои" леко "мътен", т.е. не е кристално бистър, какъвто познаваме от магазинната мрежа, промишлено произведения. И в това е "номерът" и свойствата на този модел Ябълков "оцет".
             При какви случаи ( а аз го ползувах без случай, просто така профилактично) се употребява - информация в нета - бол (колкото искате). Можете да си направите справка ! 
             Лично използвах следната схема :

         2 чаени лъжички ябълков домашен "оцет" разтворени в 200 мл. ВОДА (1 водна чаша) - два пъти на ден : 15-20 мин. преди обяд и 15-20 мин. преди вечеря.
Това в продължение на 7 дни (една седмица)
Следва почивка - 7 дни (преустановяване за една седмица) и отново една седмица прием, както първата.
       След това се преустановява прием за дълъг срок (по-вече от 6 месеца), но при поява на проблем се прилага същата схема (консултирано с личния Ви лекар - разбира се). Профилактично, обаче през зимното 6-месечие се прилага горната схема - 1 път и толкова - за годината. Ако през зимния сезон често употребявате храни приготвени с кисело зеле (по български мераци), то за тези дни приема е по същата схема, но само с 1 чаена лъжичка ябълков оцет. 
       Успехи !




































































































































































































































Гласувай:
16


Вълнообразно


1. estirbg - Благодарности за рецептата!
17.07.2012 18:30
Жив и здрав да си за споделената благина! Аз без да искам понякога правя шипков оцет, който представлява неуспешен опит да приготвя шипково вино - наистина много вкусен, силен и полезен се оказва. Така се примирявам с ферментиралото вино - поне не го не го изхвърлям неупотребено...:)
Искам само да попитам - с ябълки "червена превъзходна" ще ли се получи елексира или трябва да използвам само посочения от теб сорт?
цитирай
2. sistemite - Здравей Естир, ще се получи от всякакъв сорт ябълки...
18.07.2012 10:03
няма значение ! Аз го правих с по-сладко-киселинен сорт и затова така съм го описал . Между другото ябълките са храна,( ако делим храните на алкални и киселинни) съвсем леко-киселинна до почти неутрална и затова са перфектен регулатор.
Поздравления и за последния ти материал - сериозен аналитичен обзор за кризисното състояние до края на 2012 г. Лично предполагаемия акцент за мен намерих в # 10 ( Германия ) и неслучайно "изтърваното" от Меркел : ...надзор (т.е. контрол) и структурни мерки. Това изказване влече към процес за трансформация, чрез ново преструктуриране на сегашната "ялова" структура на управление на ЕС. Почти неизбежен става варианта, а почти и единствено възможен за оцеляване на обединена Европа е щатската (федерална) структура с интегрален Център за управление и КОНТРОЛ.
цитирай
3. estirbg - Ще допълня последния си постинг с един от най-грандиозните скандали
18.07.2012 12:36
този с LIBOR: Най-големият банков скандал, който потопи финансовия свят...само да намеря малко време, че все ме засипват разнородни проблемчета...
Благодаря за подкрепата и дано да не сбъркам нещо с ферментацията, че съм решила тази есен да изпробвам и твоята рецепта...
...Все ме боде онази обща тема дето си я имаме и се надявам и аз най-накрая здраво да я настъпя...Но първо ще я обсъдя с теб,...поне ще ти я метна за рецензия преди да я публикувам...
Поздрави от мен!
цитирай
4. sestra - Рецептата е вдъхновяваща,
26.07.2012 16:00
трябва да организирам едно такова дело тази година...:0
цитирай
5. aveboko - 6. aveboko - Благодаря Ви-Системите, или Общо казано да си набавя следните 5 вида сок-плодове:
31.07.2012 14:24
6. aveboko - Благодаря Ви-Системите, или Общо казано да си набавя следните 5 вида сок-плодове:
14:21
1.сок-лимон, 2.сок-моркови, 3.сок-цвекло,4.сок-краставица, 5.сок-спанак
2 пъти по 2 дни през 1 седмица, нали! И...Евентуално повторение-след 1 месец? и И нататък-редовно?
цитирай
цитирай
6. sistemite - Да, по отнощение на простатата тези сокове се приготвят домашно-пресни.....
31.07.2012 14:40
със сокоизстисквачка или центрофуга. В две последователни седмици по два дни от всяка седмица, т.е. събота и неделя (примерно) и следващата събота и неделя -пак.
цитирай
7. gocho52 - И аз си направих миналата година,Христо.
06.08.2012 12:15
По-простичко,както се прави вино.
Имам още...
цитирай
8. nikolchev1 - ГАДЕН И ВРЕДЕН Е!
09.08.2012 15:50
ПИЙТЕ БИРА ЗА БЪБРЕЦИТЕ Е ПО-ДОБРЕ!
цитирай
9. sistemite - Николчев1, бирата е полезна в съвсем УМЕРЕНИ количества.....и ...
10.08.2012 11:39
определено ВРЕДНА при прекомерна ежедневна консумация, особено за МЪЖЕТЕ !!
Голямото съдържание на КАЛИЙ извежда пък, от организма НАТРИЯ, което драстично променя баланса на тези микроелементи. Тя (бирата) съдържа и много женски полови хормони, в резултат на което УСЕЩАШ ЛИ на къде отиват нещата при мъжете ?! Прекомерната употреба натоварва сърцето, стените (на места) "изтъняват" - състояние на "бирено" сърце ?! УСЕЩАШ ЛИ накъде отиват нещата ?
Доказана (статистически) е вредата от прекомерна употреба на бира за сърцето и БЪБРЕЦИТЕ, Сигурно знаеш за взаимозависимостите между тези два изключително важни органа в човешкия организъм, така, че съветът ми е - по-внимателно с препоръките.
цитирай
10. анонимен - Много дълъг постинг!Не го прочето, ...
17.08.2012 11:25
Много дълъг постинг!Не го прочето,но сигурно е хубав за което ти давам точка.
цитирай
11. sistemite - Даниелпетеф : " ...... за което ти давам точка "
17.08.2012 12:17
Все пак благодяря, че ми се доверяваш, без дори и да си прочел, но въпреки това да кажа, че мен лично не ме вълнуват точки. Виж, за запетайките е друга тема. Там по-вече се вълнувам.
цитирай
12. анонимен - Веднъж правих и аз такъв оцет, яб...
22.08.2012 13:39
Веднъж правих и аз такъв оцет, ябълките ги счуквах с един чук:)))А оцета си стана доста кисел, истински:)
цитирай
13. nikita6864 - .
04.09.2012 14:32
Много позлезен постинг. Искам да попитам, дали имате рецепта за домашен зехтин. Ще ми бъде от голяма полза.
Благодаря
и поздрави!
цитирай
14. sistemite - Никита, от какъв зор ти се налага да произвеждаш зехтин в домашни условия ?....
04.09.2012 15:31
Нито имаш маслините, нито центрофугите и филтрите за да бъде изгодно ! Като купиш 10 кгр. маслини, то ще извлечеш мах. 1,5 л. зехтин, така, че ... ?
цитирай
15. анонимен - няма ли някой неанонимен, да обясни ...
11.09.2012 11:24
няма ли някой неанонимен, да обясни на малоумния бексссс, защо нашата природа е толкова хубава и, че е адски тъпо да сравнява природата в Словения с българската?
пп. и ако може някой неанонимен, да помоли бекссссс, да се снима на морето в Словения.
пс-2 бексссс, наистина си няма представа, защо българите и не само българите, мислиме, че имаме хубава природа. видял селянина бекссс, малко по подредена и чиста страна и веднага е констатирал, че природата там с нищо не е по различна от нашата, че даже била и по красива!!!! смях голям!
цитирай
16. sistemite - Ан.15 - Естествено, че българската природа е хубава и е .....
11.09.2012 12:19
много по-хубава от други изкуствено-урбанизирани "камънаци" по света. По такива места много хора си пилеят парите, но затова си има и други причини.
Но, къде Бекссс е правил (и дали наистина е правил) такова сравнение между Словения и България ? Словения си има своята красива природа и за словенците, сигурно е най-красивата, докато за нас българите винаги ще бъде непонятно, че тя е по-хубава от нашата си българска природа. Мнението, впечатлението и заключението на всеки страничен наблюдател, независим - от друга страна (не от Словения и България) дори задължително ще бъде - строго субективно. Така, че природата на България, за нас българите (а, и за много други) си остава № 1. Друг въпрос е уредеността и грижата - за това №1.
цитирай
17. анонимен - в последният си постинг, бекси н...
11.09.2012 12:49
в последният си постинг, бекси намеква, че нашата природа не е кой знае какво, че сме се биели в гърдите, че от изкърО по дълбоко нЕма и от витоша по високо нЕма ( изразява се като типичен селяндур-какъвто всъщност е ). говори абсолютни глупости, защото няма представа, защо хората мислят, че имаме хубава природа ( което е безспорен факт, но много хора не могат да разберат защо, след като видят някъде, подържана и чиста природа. не могат да разберат, че едното няма нищо общо с другото и това, че не си подържаме природата не означава, че в Словения, природата е по красива от нашата. ние сме си виновни, че изглежда така).
цитирай
18. анонимен - много по-хубава от други изкуст...
11.09.2012 12:50
sistemite написа:
много по-хубава от други изкуствено-урбанизирани "камънаци" по света. По такива места много хора си пилеят парите, но затова си има и други причини.
Но, къде Бекссс е правил (и дали наистина е правил) такова сравнение между Словения и България ? Словения си има своята красива природа и за словенците, сигурно е най-красивата, докато за нас българите винаги ще бъде непонятно, че тя е по-хубава от нашата си българска природа. Мнението, впечатлението и заключението на всеки страничен наблюдател, независим - от друга страна (не от Словения и България) дори задължително ще бъде - строго субективно. Така, че природата на България, за нас българите (а, и за много други) си остава № 1. Друг въпрос е уредеността и грижата - за това №1.


нека ни прати снимка от морето в Словения бекссс, дали ще може?
цитирай
19. sistemite - Ан. 17,18 - Разбира се, че ние сме си виновни, че изглежда така.....
11.09.2012 13:55
Но, запознах се с поста на Бекссс и не виждам противоречие. Всъщност акцента на Бексссс е точно този, че красотата се нуждае от грижи (всяка красота - бел.ред.), отношение, визия, непримиримост към вандалщината и пр.... Ами, виж само нашите запустели села и природата около тях, пък и много други примери. Между впрочем, намирам коментара на Рустам ( в поста на Бексссс, под №2) за точен, както и това , че съобразено, освен с него, и с твоите коментари(Ан 8 и 12) Бексссс в отговор до теб е внесъл доуточнението :... "не е най-красивата, а една от НАЙ-КРАСИВИТЕ страни" и бих добавил... за която трябва и ....т.н... и т.н., тоест зо това, което казваш и ти и Бекссс, пък и всички останали - коментирали. Не виждам разминаване в същност, а единствено по форма.
цитирай

Редактирай | Изтрий
цитирай
20. nikita6864 - .
14.09.2012 18:00
sistemite написа:
Никита, от какъв зор ти се налага да произвеждаш зехтин в домашни условия ?....


Не ми се налага, просто завързвам разговор на битова тематика.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sistemite
Категория: Политика
Прочетен: 251629
Постинги: 70
Коментари: 122
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031