Постинг
17.07.2012 14:23 -
Ябълков оцет - домашен - собствен опит !!
Автор: sistemite
Категория: Рецепти
Прочетен: 84656 Коментари: 20 Гласове:
Последна промяна: 17.07.2012 14:27
Прочетен: 84656 Коментари: 20 Гласове:
15
Последна промяна: 17.07.2012 14:27
Домашно приготвен - Ябълков оцет ?
Ябълков оцет, приготвен в домашни условия е силно да се нарече "оцет", но така е възприето от народната терминология. Всъщност, това е оцетъчен ябълков екстрат, който се използува с лечебна цел и за ползата от употребата му и влиянието, което оказва на организма - няма да повтарям купищата изписани суперлативи в пространството. Има ги в нета и който иска да си ги намери и да си ги чете. Знам само, че е един изключителен регулатор, катализатор и редуктор на редица процеси в човещкия организъм. При неправилното протичане на тези процеси и биологични взаимодействия и трансформации се нарушава референтното състояние на органи и цели системи, а от там и правилното функциониране на същите. Тогава, можем да опитаме с този т.н. Ябълков "оцет". Предварително да подчертая, че не съм използувал и няма и да използувам промишлено-произведен ябълков оцет (освен за салата), както и фабрични капсули (хапчета) от аптечната мрежа за целите по-горе (за ефекта от последните - нямам лично наблюдение).
Как ?
1. Осигуряваш си 2,5 кгр. ябълки - сладко-киселинна "жилка" (вкус) и трябва да ги смелиш. Смлях ги с машинка за мелене на месо. Може и с преси, чопъри, кухненски роботи и пр.., но трябва да стане на каша този материал.
2. Докато го мелиш - той ще потъмнее - това да не те притеснява.
3. Приготвяш си 3 броя - 3 литрови буркани и разпределяш смляния ябълков материал по равно в бурканите (във всеки буркан по ~ 800 грама). Казвам в три буркана, щото като правиш оцета - поне да си направиш за да имаш - и така и така ще "клепаш" съдове, ще чакаш известно време - поне да си заслужава. Пък и накрая ще го имаш в бутилки и с дълъг срок на годност за употреба.
4. На всеки буркан към ябълковата каша слагаш по 100 гр. захар и по 10-11 грама мая ( аз сложих от тази в пакетчетата - суха на гранулки - има я из магазините)
5. Във всеки буркан наливаш 1 (един) литър вода, НО с температура ~ 30* С (градуса), т.е. водата не трябва да е ледено-студена или прекалено гореща !!
6. Разбъркваш добре - и трите буркана и то с пластмасова или дървена лъжица ! Да не е метална ! Върху гърлото на бурканите поставяш плат (чист) и връвчица или ластиче вместо капачка и оставяш бурканите на тъмно място (непряка слънчева и дневна светлина).
7. В продължение на 10 - 11 дни всеки ден разбъркваш материала в бурканите. На 12 ден вземаш един чист леген, едно по-голямо парче тензух и прецеждаш съдържимото от трите буркана през тензуха. Гъстата каша, след прецеждането - изхвърляш (не ти трябва)
8. Измиваш бурканите отново, т.е. само ги преплакваш (без "веро" и пр... химпрепарати) и отново разпределяш прецедения сок от легена в бурканите - по-равно, като във всеки буркан добавяш още по 50 грама захар ( и разбъркваш добре)
9. Отново поставяш на гърлото на бурканите платчетата, вместо капачки и пак на тъмното място ги ЗАБРАВЯШ за 20-21 дни. Така ще си ферментира "тихо" (вече) през това време.
10. На 22-рия ден съвсем внимателно за да не се раздвижи утайката от дъното на бурканите (калта) с едно тънко маркуче източваш ябълковия (вече)екстрат (оцет) в чисти бутилки. За целта буркана трябва да е по-високо от бутилката, всмукваш и на самотек си изтича в бутилката.
Като наближи нивото на избистрената субстанция до утайката (калта) на дъното - спираш !
11. Затваряш добре капачката на бутилката (аз ползвах винтови капачки от алкохолни бутилки), след което палиш свещ и с разтопения восък от свещта запечатваш капачката на всяка бутилка, като въртиш бутилката в легнало положение. Другия вариант е да топиш капачките, ако разтопиш в съд по-вече свещи.
Този т.н. ябълков оцет е готов за употреба (дори профилактично, без регистрирани смущения) и "стои" леко "мътен", т.е. не е кристално бистър, какъвто познаваме от магазинната мрежа, промишлено произведения. И в това е "номерът" и свойствата на този модел Ябълков "оцет".
При какви случаи ( а аз го ползувах без случай, просто така профилактично) се употребява - информация в нета - бол (колкото искате). Можете да си направите справка !
Лично използвах следната схема :
2 чаени лъжички ябълков домашен "оцет" разтворени в 200 мл. ВОДА (1 водна чаша) - два пъти на ден : 15-20 мин. преди обяд и 15-20 мин. преди вечеря.
Това в продължение на 7 дни (една седмица)
Следва почивка - 7 дни (преустановяване за една седмица) и отново една седмица прием, както първата.
След това се преустановява прием за дълъг срок (по-вече от 6 месеца), но при поява на проблем се прилага същата схема (консултирано с личния Ви лекар - разбира се). Профилактично, обаче през зимното 6-месечие се прилага горната схема - 1 път и толкова - за годината. Ако през зимния сезон често употребявате храни приготвени с кисело зеле (по български мераци), то за тези дни приема е по същата схема, но само с 1 чаена лъжичка ябълков оцет.
Успехи !
Ябълков оцет, приготвен в домашни условия е силно да се нарече "оцет", но така е възприето от народната терминология. Всъщност, това е оцетъчен ябълков екстрат, който се използува с лечебна цел и за ползата от употребата му и влиянието, което оказва на организма - няма да повтарям купищата изписани суперлативи в пространството. Има ги в нета и който иска да си ги намери и да си ги чете. Знам само, че е един изключителен регулатор, катализатор и редуктор на редица процеси в човещкия организъм. При неправилното протичане на тези процеси и биологични взаимодействия и трансформации се нарушава референтното състояние на органи и цели системи, а от там и правилното функциониране на същите. Тогава, можем да опитаме с този т.н. Ябълков "оцет". Предварително да подчертая, че не съм използувал и няма и да използувам промишлено-произведен ябълков оцет (освен за салата), както и фабрични капсули (хапчета) от аптечната мрежа за целите по-горе (за ефекта от последните - нямам лично наблюдение).
Как ?
1. Осигуряваш си 2,5 кгр. ябълки - сладко-киселинна "жилка" (вкус) и трябва да ги смелиш. Смлях ги с машинка за мелене на месо. Може и с преси, чопъри, кухненски роботи и пр.., но трябва да стане на каша този материал.
2. Докато го мелиш - той ще потъмнее - това да не те притеснява.
3. Приготвяш си 3 броя - 3 литрови буркани и разпределяш смляния ябълков материал по равно в бурканите (във всеки буркан по ~ 800 грама). Казвам в три буркана, щото като правиш оцета - поне да си направиш за да имаш - и така и така ще "клепаш" съдове, ще чакаш известно време - поне да си заслужава. Пък и накрая ще го имаш в бутилки и с дълъг срок на годност за употреба.
4. На всеки буркан към ябълковата каша слагаш по 100 гр. захар и по 10-11 грама мая ( аз сложих от тази в пакетчетата - суха на гранулки - има я из магазините)
5. Във всеки буркан наливаш 1 (един) литър вода, НО с температура ~ 30* С (градуса), т.е. водата не трябва да е ледено-студена или прекалено гореща !!
6. Разбъркваш добре - и трите буркана и то с пластмасова или дървена лъжица ! Да не е метална ! Върху гърлото на бурканите поставяш плат (чист) и връвчица или ластиче вместо капачка и оставяш бурканите на тъмно място (непряка слънчева и дневна светлина).
7. В продължение на 10 - 11 дни всеки ден разбъркваш материала в бурканите. На 12 ден вземаш един чист леген, едно по-голямо парче тензух и прецеждаш съдържимото от трите буркана през тензуха. Гъстата каша, след прецеждането - изхвърляш (не ти трябва)
8. Измиваш бурканите отново, т.е. само ги преплакваш (без "веро" и пр... химпрепарати) и отново разпределяш прецедения сок от легена в бурканите - по-равно, като във всеки буркан добавяш още по 50 грама захар ( и разбъркваш добре)
9. Отново поставяш на гърлото на бурканите платчетата, вместо капачки и пак на тъмното място ги ЗАБРАВЯШ за 20-21 дни. Така ще си ферментира "тихо" (вече) през това време.
10. На 22-рия ден съвсем внимателно за да не се раздвижи утайката от дъното на бурканите (калта) с едно тънко маркуче източваш ябълковия (вече)екстрат (оцет) в чисти бутилки. За целта буркана трябва да е по-високо от бутилката, всмукваш и на самотек си изтича в бутилката.
Като наближи нивото на избистрената субстанция до утайката (калта) на дъното - спираш !
11. Затваряш добре капачката на бутилката (аз ползвах винтови капачки от алкохолни бутилки), след което палиш свещ и с разтопения восък от свещта запечатваш капачката на всяка бутилка, като въртиш бутилката в легнало положение. Другия вариант е да топиш капачките, ако разтопиш в съд по-вече свещи.
Този т.н. ябълков оцет е готов за употреба (дори профилактично, без регистрирани смущения) и "стои" леко "мътен", т.е. не е кристално бистър, какъвто познаваме от магазинната мрежа, промишлено произведения. И в това е "номерът" и свойствата на този модел Ябълков "оцет".
При какви случаи ( а аз го ползувах без случай, просто така профилактично) се употребява - информация в нета - бол (колкото искате). Можете да си направите справка !
Лично използвах следната схема :
2 чаени лъжички ябълков домашен "оцет" разтворени в 200 мл. ВОДА (1 водна чаша) - два пъти на ден : 15-20 мин. преди обяд и 15-20 мин. преди вечеря.
Това в продължение на 7 дни (една седмица)
Следва почивка - 7 дни (преустановяване за една седмица) и отново една седмица прием, както първата.
След това се преустановява прием за дълъг срок (по-вече от 6 месеца), но при поява на проблем се прилага същата схема (консултирано с личния Ви лекар - разбира се). Профилактично, обаче през зимното 6-месечие се прилага горната схема - 1 път и толкова - за годината. Ако през зимния сезон често употребявате храни приготвени с кисело зеле (по български мераци), то за тези дни приема е по същата схема, но само с 1 чаена лъжичка ябълков оцет.
Успехи !
Вълнообразно
Официално от Чехия: Цветелина Борислалов...
Беримор, за какво квичат тези прасета по...
СКАНДАЛ! ВАРНЕНСКИ ЧЕНГЕТА ТЕРОРИЗИРАТ 1...
Беримор, за какво квичат тези прасета по...
СКАНДАЛ! ВАРНЕНСКИ ЧЕНГЕТА ТЕРОРИЗИРАТ 1...
Следващ постинг
Предишен постинг
Жив и здрав да си за споделената благина! Аз без да искам понякога правя шипков оцет, който представлява неуспешен опит да приготвя шипково вино - наистина много вкусен, силен и полезен се оказва. Така се примирявам с ферментиралото вино - поне не го не го изхвърлям неупотребено...:)
Искам само да попитам - с ябълки "червена превъзходна" ще ли се получи елексира или трябва да използвам само посочения от теб сорт?
цитирайИскам само да попитам - с ябълки "червена превъзходна" ще ли се получи елексира или трябва да използвам само посочения от теб сорт?
няма значение ! Аз го правих с по-сладко-киселинен сорт и затова така съм го описал . Между другото ябълките са храна,( ако делим храните на алкални и киселинни) съвсем леко-киселинна до почти неутрална и затова са перфектен регулатор.
Поздравления и за последния ти материал - сериозен аналитичен обзор за кризисното състояние до края на 2012 г. Лично предполагаемия акцент за мен намерих в # 10 ( Германия ) и неслучайно "изтърваното" от Меркел : ...надзор (т.е. контрол) и структурни мерки. Това изказване влече към процес за трансформация, чрез ново преструктуриране на сегашната "ялова" структура на управление на ЕС. Почти неизбежен става варианта, а почти и единствено възможен за оцеляване на обединена Европа е щатската (федерална) структура с интегрален Център за управление и КОНТРОЛ.
цитирайПоздравления и за последния ти материал - сериозен аналитичен обзор за кризисното състояние до края на 2012 г. Лично предполагаемия акцент за мен намерих в # 10 ( Германия ) и неслучайно "изтърваното" от Меркел : ...надзор (т.е. контрол) и структурни мерки. Това изказване влече към процес за трансформация, чрез ново преструктуриране на сегашната "ялова" структура на управление на ЕС. Почти неизбежен става варианта, а почти и единствено възможен за оцеляване на обединена Европа е щатската (федерална) структура с интегрален Център за управление и КОНТРОЛ.
този с LIBOR: Най-големият банков скандал, който потопи финансовия свят...само да намеря малко време, че все ме засипват разнородни проблемчета...
Благодаря за подкрепата и дано да не сбъркам нещо с ферментацията, че съм решила тази есен да изпробвам и твоята рецепта...
...Все ме боде онази обща тема дето си я имаме и се надявам и аз най-накрая здраво да я настъпя...Но първо ще я обсъдя с теб,...поне ще ти я метна за рецензия преди да я публикувам...
Поздрави от мен!
цитирайБлагодаря за подкрепата и дано да не сбъркам нещо с ферментацията, че съм решила тази есен да изпробвам и твоята рецепта...
...Все ме боде онази обща тема дето си я имаме и се надявам и аз най-накрая здраво да я настъпя...Но първо ще я обсъдя с теб,...поне ще ти я метна за рецензия преди да я публикувам...
Поздрави от мен!
трябва да организирам едно такова дело тази година...:0
цитирай
5.
aveboko -
6. aveboko - Благодаря Ви-Системите, или Общо казано да си набавя следните 5 вида сок-плодове:
31.07.2012 14:24
31.07.2012 14:24
6. aveboko - Благодаря Ви-Системите, или Общо казано да си набавя следните 5 вида сок-плодове:
14:21
1.сок-лимон, 2.сок-моркови, 3.сок-цвекло,4.сок-краставица, 5.сок-спанак
2 пъти по 2 дни през 1 седмица, нали! И...Евентуално повторение-след 1 месец? и И нататък-редовно?
цитирай
цитирай14:21
1.сок-лимон, 2.сок-моркови, 3.сок-цвекло,4.сок-краставица, 5.сок-спанак
2 пъти по 2 дни през 1 седмица, нали! И...Евентуално повторение-след 1 месец? и И нататък-редовно?
цитирай
6.
sistemite -
Да, по отнощение на простатата тези сокове се приготвят домашно-пресни.....
31.07.2012 14:40
31.07.2012 14:40
със сокоизстисквачка или центрофуга. В две последователни седмици по два дни от всяка седмица, т.е. събота и неделя (примерно) и следващата събота и неделя -пак.
цитирайПо-простичко,както се прави вино.
Имам още...
цитирайИмам още...
ПИЙТЕ БИРА ЗА БЪБРЕЦИТЕ Е ПО-ДОБРЕ!
цитирайопределено ВРЕДНА при прекомерна ежедневна консумация, особено за МЪЖЕТЕ !!
Голямото съдържание на КАЛИЙ извежда пък, от организма НАТРИЯ, което драстично променя баланса на тези микроелементи. Тя (бирата) съдържа и много женски полови хормони, в резултат на което УСЕЩАШ ЛИ на къде отиват нещата при мъжете ?! Прекомерната употреба натоварва сърцето, стените (на места) "изтъняват" - състояние на "бирено" сърце ?! УСЕЩАШ ЛИ накъде отиват нещата ?
Доказана (статистически) е вредата от прекомерна употреба на бира за сърцето и БЪБРЕЦИТЕ, Сигурно знаеш за взаимозависимостите между тези два изключително важни органа в човешкия организъм, така, че съветът ми е - по-внимателно с препоръките.
цитирайГолямото съдържание на КАЛИЙ извежда пък, от организма НАТРИЯ, което драстично променя баланса на тези микроелементи. Тя (бирата) съдържа и много женски полови хормони, в резултат на което УСЕЩАШ ЛИ на къде отиват нещата при мъжете ?! Прекомерната употреба натоварва сърцето, стените (на места) "изтъняват" - състояние на "бирено" сърце ?! УСЕЩАШ ЛИ накъде отиват нещата ?
Доказана (статистически) е вредата от прекомерна употреба на бира за сърцето и БЪБРЕЦИТЕ, Сигурно знаеш за взаимозависимостите между тези два изключително важни органа в човешкия организъм, така, че съветът ми е - по-внимателно с препоръките.
10.
анонимен -
Много дълъг постинг!Не го прочето, ...
17.08.2012 11:25
17.08.2012 11:25
Много дълъг постинг!Не го прочето,но сигурно е хубав за което ти давам точка.
цитирайВсе пак благодяря, че ми се доверяваш, без дори и да си прочел, но въпреки това да кажа, че мен лично не ме вълнуват точки. Виж, за запетайките е друга тема. Там по-вече се вълнувам.
цитирай
12.
анонимен -
Веднъж правих и аз такъв оцет, яб...
22.08.2012 13:39
22.08.2012 13:39
Веднъж правих и аз такъв оцет, ябълките ги счуквах с един чук:)))А оцета си стана доста кисел, истински:)
цитирай
13.
nikita6864 -
.
04.09.2012 14:32
04.09.2012 14:32
Много позлезен постинг. Искам да попитам, дали имате рецепта за домашен зехтин. Ще ми бъде от голяма полза.
Благодаря
и поздрави!
цитирайБлагодаря
и поздрави!
14.
sistemite -
Никита, от какъв зор ти се налага да произвеждаш зехтин в домашни условия ?....
04.09.2012 15:31
04.09.2012 15:31
Нито имаш маслините, нито центрофугите и филтрите за да бъде изгодно ! Като купиш 10 кгр. маслини, то ще извлечеш мах. 1,5 л. зехтин, така, че ... ?
цитирай
15.
анонимен -
няма ли някой неанонимен, да обясни ...
11.09.2012 11:24
11.09.2012 11:24
няма ли някой неанонимен, да обясни на малоумния бексссс, защо нашата природа е толкова хубава и, че е адски тъпо да сравнява природата в Словения с българската?
пп. и ако може някой неанонимен, да помоли бекссссс, да се снима на морето в Словения.
пс-2 бексссс, наистина си няма представа, защо българите и не само българите, мислиме, че имаме хубава природа. видял селянина бекссс, малко по подредена и чиста страна и веднага е констатирал, че природата там с нищо не е по различна от нашата, че даже била и по красива!!!! смях голям!
цитирайпп. и ако може някой неанонимен, да помоли бекссссс, да се снима на морето в Словения.
пс-2 бексссс, наистина си няма представа, защо българите и не само българите, мислиме, че имаме хубава природа. видял селянина бекссс, малко по подредена и чиста страна и веднага е констатирал, че природата там с нищо не е по различна от нашата, че даже била и по красива!!!! смях голям!
много по-хубава от други изкуствено-урбанизирани "камънаци" по света. По такива места много хора си пилеят парите, но затова си има и други причини.
Но, къде Бекссс е правил (и дали наистина е правил) такова сравнение между Словения и България ? Словения си има своята красива природа и за словенците, сигурно е най-красивата, докато за нас българите винаги ще бъде непонятно, че тя е по-хубава от нашата си българска природа. Мнението, впечатлението и заключението на всеки страничен наблюдател, независим - от друга страна (не от Словения и България) дори задължително ще бъде - строго субективно. Така, че природата на България, за нас българите (а, и за много други) си остава № 1. Друг въпрос е уредеността и грижата - за това №1.
цитирайНо, къде Бекссс е правил (и дали наистина е правил) такова сравнение между Словения и България ? Словения си има своята красива природа и за словенците, сигурно е най-красивата, докато за нас българите винаги ще бъде непонятно, че тя е по-хубава от нашата си българска природа. Мнението, впечатлението и заключението на всеки страничен наблюдател, независим - от друга страна (не от Словения и България) дори задължително ще бъде - строго субективно. Така, че природата на България, за нас българите (а, и за много други) си остава № 1. Друг въпрос е уредеността и грижата - за това №1.
17.
анонимен -
в последният си постинг, бекси н...
11.09.2012 12:49
11.09.2012 12:49
в последният си постинг, бекси намеква, че нашата природа не е кой знае какво, че сме се биели в гърдите, че от изкърО по дълбоко нЕма и от витоша по високо нЕма ( изразява се като типичен селяндур-какъвто всъщност е ). говори абсолютни глупости, защото няма представа, защо хората мислят, че имаме хубава природа ( което е безспорен факт, но много хора не могат да разберат защо, след като видят някъде, подържана и чиста природа. не могат да разберат, че едното няма нищо общо с другото и това, че не си подържаме природата не означава, че в Словения, природата е по красива от нашата. ние сме си виновни, че изглежда така).
цитирай
18.
анонимен -
много по-хубава от други изкуст...
11.09.2012 12:50
11.09.2012 12:50
sistemite написа:
много по-хубава от други изкуствено-урбанизирани "камънаци" по света. По такива места много хора си пилеят парите, но затова си има и други причини.
Но, къде Бекссс е правил (и дали наистина е правил) такова сравнение между Словения и България ? Словения си има своята красива природа и за словенците, сигурно е най-красивата, докато за нас българите винаги ще бъде непонятно, че тя е по-хубава от нашата си българска природа. Мнението, впечатлението и заключението на всеки страничен наблюдател, независим - от друга страна (не от Словения и България) дори задължително ще бъде - строго субективно. Така, че природата на България, за нас българите (а, и за много други) си остава № 1. Друг въпрос е уредеността и грижата - за това №1.
Но, къде Бекссс е правил (и дали наистина е правил) такова сравнение между Словения и България ? Словения си има своята красива природа и за словенците, сигурно е най-красивата, докато за нас българите винаги ще бъде непонятно, че тя е по-хубава от нашата си българска природа. Мнението, впечатлението и заключението на всеки страничен наблюдател, независим - от друга страна (не от Словения и България) дори задължително ще бъде - строго субективно. Така, че природата на България, за нас българите (а, и за много други) си остава № 1. Друг въпрос е уредеността и грижата - за това №1.
нека ни прати снимка от морето в Словения бекссс, дали ще може?
19.
sistemite -
Ан. 17,18 - Разбира се, че ние сме си виновни, че изглежда така.....
11.09.2012 13:55
11.09.2012 13:55
Но, запознах се с поста на Бекссс и не виждам противоречие. Всъщност акцента на Бексссс е точно този, че красотата се нуждае от грижи (всяка красота - бел.ред.), отношение, визия, непримиримост към вандалщината и пр.... Ами, виж само нашите запустели села и природата около тях, пък и много други примери. Между впрочем, намирам коментара на Рустам ( в поста на Бексссс, под №2) за точен, както и това , че съобразено, освен с него, и с твоите коментари(Ан 8 и 12) Бексссс в отговор до теб е внесъл доуточнението :... "не е най-красивата, а една от НАЙ-КРАСИВИТЕ страни" и бих добавил... за която трябва и ....т.н... и т.н., тоест зо това, което казваш и ти и Бекссс, пък и всички останали - коментирали. Не виждам разминаване в същност, а единствено по форма.
цитирай
Редактирай | Изтрий
цитирайцитирай
Редактирай | Изтрий
20.
nikita6864 -
.
14.09.2012 18:00
14.09.2012 18:00
sistemite написа:
Никита, от какъв зор ти се налага да произвеждаш зехтин в домашни условия ?....
Не ми се налага, просто завързвам разговор на битова тематика.